- First Grade
- 60 minutes
Introduce students to the quarter in this hands-on lesson. This is a great way to reinforce double digit addition.
Students will be able to recognize a quarter, know its value, and add quarters together to find the total amount of money.
Introduction (10 minutes)
- Call the students together as a group.
- Ask the students to name the different values of coins.
- Reinforce that coins include pennies, nickels, dimes, and quarters.
- Inform the students that today they are going identify and count quarters.
- Ask students if they know the value of a quarter.
- Reiterate that the quarter is worth 25 cents.
Explicit Instruction/Teacher Modeling (10 minutes)
- Inform your students that a quarter is equal to 25 pennies, 5 nickels, or 2 dimes and 1 nickel.
- Show this with the pretend money.
- Inform your students that it is easier to carry 25 cents as a quarter than 25 pennies.
- Show students the visual of one quarter versus 25 pennies.
- Explain that both values are equal.
- Show students 2 quarters.
- Ask students to identify the value of two quarters.
- On the whiteboard, add 25 cents + 25 cents in a vertical equation.
- Solve the addition equation with the class.
- Inform the students that 50 cents is equal to 50 pennies, 5 dimes, or 10 nickels.
- Ask the students the value of three quarters.
Guided Practice/Interactive Modeling (10 minutes)
- Place students in pairs to work.
- Give each pair three small cups with varying amounts of quarters in them, up to five.
- Ask the students to complete three separate equations by adding the quarters in each cup.
- For example, cup 1's equation could be 25 cents + 25 cents= 50 cents. Cup 2's equation could be 25 cents + 25 cents + 25 cents = 75 cents, and cup 3's equation could be 25 cents + 25 cents + 25 cents + 25 cents = 100 cents.
- Tell the students that 100 cents is equal to one dollar.
- Walk around the room, and monitor the pairs of students.
- Select one or two pairs to come to the whiteboard and demonstrate how they came to their answers.
Independent Working Time (10 minutes)
- Give each student the Quarters and Cents worksheet.
- Read the instructions to the students.
- Give the students time to complete the worksheet.
- Enrichment: Give the students more than 5 quarters in their cups to add.
- Support: Give the students fewer than three quarters in their cups to add. Provide pennies to help them count. These can be used as manipulatives.
Assessment (10 minutes)
- Grade the worksheet completed during independent work time.
- Give feedback, and allow for reinforcement if the students did not master the concept.
Review and Closing (10 minutes)
- Ask students the value of a quarter.
- Ask how many quarters make 50 cents.
- Ask how many quarters make 75 cents and 100 cents.
- Show the students a penny, a nickel, a dime, and a quarter.
- Ask them to identify which one is a quarter.