Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

# Arithmetic Reasoning for ASVAB Power Practice Problems (page 2)

By
Updated on Aug 12, 2011

1. d.   827,036 bytes free + 542,159 bytes freed when the document was deleted = 1,369,195 bytes; 1,369,195 bytes – 489,986 bytes put into the new file = 879,209 bytes left free.
2. c.   To find the average, divide the total number of miles, 3,300, by 6 days: 3,300 miles ÷ 6 days = 550 miles per day.
3. b.   This is a basic addition problem: 108 pounds + 27 pounds = 135 pounds.
4. a.   To answer this question, subtract each amount of purchase from the \$58 she started with; \$58 – \$18 = \$40 and then \$40 – \$6 = \$34. She has \$34 left.
5. b.   Take the total number of miles and find the average by dividing: 384 miles ÷ 16 gallons = 24 miles per gallon.
6. d.   If she uses of a pound, then of a pound is left. The question asks for the number o ounces left, so convert one pound to 16 ounces. Then find of 16 ounces by multiplying: × 16 = 10 ounces.
7. c.   You must subtract the reading at the beginning of the week from the reading at the end of the week: 21,053 – 20,907 = 146.
8. b.   Two candy bars require two quarters; one package of peanuts requires three quarters; one can of cola requires two quarters—for a total of seven quarters.
9. c.   This is a division problem: 46 ÷ 2 = 23. Rajeeve is 23 years old.
10. d.   To determine of , multiply times . Change the mixed number to an improper fraction:
11. d.   Begin by adding: 12 ounces + 10 ounces = 22 ounces. Since this unit of measurement is not an answer choice, convert to pounds. There are 16 ounces in 1 pound, so 22 ounces is equal to 1 pound 6 ounces.
12. c.   The correct answer is 10,043,703. The millions place is the third group of numbers from the right. If any group of digits except the first has fewer than three digits, you must add a zero at the beginning of that group.
13. a.   The mean is equal to the sum of values divided by the number of values. Therefore, 8 raptors per day × 5 days = 40 raptors. The sum of the other six days is 34 raptors; 40 raptors – 34 raptors = 6 raptors.
14. c.   This is a two-step problem. First, add the three numbers: 22 + 25 + 19 = 66. Now divide the sum by 3 to find the average: 66 ÷ 3 = 22.
15. d.   To find what percent one number is of another, first write out an equation. Since x% = , the equation is . Cross multiply: 1,200x = (420)(100). Simplify: x = . Thus x = 35, which means 35% of the videos are comedies.
16. b.   Take the number of classroom hours and divide by the number of courses: 48 ÷ 3 = 16 hours per course. Now multiply the number of hours taught for one course by the pay per hour: 16 × \$35 = \$560.
17. c.   Multiply 16 by 5 to find out how many gallons all five sprinklers will release in one minute. Then multiply the result (80 gallons per minute) by the number of minutes (10) to get the entire amount released: 80 × 10 = 800 gallons.
18. b.   Shoshanna's three best (that is, lowest) times are 54, 54, and 57, which add up to 165. Now divide to find the average of these times: 165 ÷ 3 = 55. If you got the wrong answer, you may have added all of Shoshanna's times, rather than just her best three. Even when the problem seems simple and you're in a hurry, be sure to read carefully.
19. b.   The median value is the middle value in the list when the numbers are arranged in ascending or descending order. In ascending order this list becomes 8, 8, 9, 10, 12, 13, 17. The middle number is 10.
20. d.   Multiply the number of members (35) by the average number of bars per person (6): 35 × 6 = 210.
21. d.   It will take one worker about twice as long to complete the task, so you must multiply the original hours and minutes times two: 2 hours 40 minutes × = 4 hours 80 minutes, which is equal to 5 hours 20 minutes.
22. c.   First, convert feet to inches: 3 feet = 3 × 12 inches = 36 inches. Now add 4 inches: 36 inches + 4 inches = 40 inches. Then do the final operation: 40 inches ÷ 5 = 8 inches.
23. c.   The total value is \$5,525. It is important to remember to include all three telephone sets (\$375 total), both computers (\$2,600 total), and both monitors (\$1,900 total) in the total value.
24. c.   If 150 of the 350 seats are filled, then represents the part of the auditorium that is full. Divide each by the greatest common factor of 50 to reduce to .
25. b.   Add the value of the three sweaters (3 × 68 = 204), the computer game after the rebate (75 – 10 = 65) and one bracelet (43); 204 + 65 + 43 = \$312.
26. c.   To find their total score, add their individual scores together: 189 + 120 + 120 + 95 = 524. Don't forget to add 120 twice for both Charles and Max.
27. b.   Divide the total number of hot dogs (400) by the amount in each package (8), to get the number of packages: 400 ÷ 8 = 50.
28. d.   This is a problem involving multiplication. The easiest way to solve this problem is to temporarily take away the five zeros, then multiply: 365 × 12 = 4,380. Now add back the five zeros for a total of 438,000,000. (If you selected choice a, you mistakenly divided when you should have multiplied.)
29. a.   This is a two-step subtraction problem. First you must find out how many miles the truck has traveled since its last maintenance. To do this, subtract: 22,003 – 12,398 = 9,605. Now subtract 9,605 from 13,000 to find out how many more miles the truck can travel before it must have another maintenance: 13,000 – 9,605 = 3,395.
30. b.   200 × 78 = 100x; x = 156.