Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

# Additional Arithmetic Reasoning for ASVAB Power Practice Problems (page 2)

By
Updated on Aug 12, 2011

1. c.   If the number of points is increased by 25%, the number of points in his senior year is 125% of the number of points in his junior year (100% + 25% = 125%). To find 125% of the number of points in his junior year, multiply the junior year points by the decimal equivalent of 125%; 260 × 1.25 = 325. If you chose a, you calculated what his points would be if he scored 25% less than he did in his junior year.
2. c.   This is a subtraction problem. First, simplify the problem by dropping the word million. The problem then becomes P = 3,666 and M = 36. So PM = 3,666 – 36 = 3,630. Now add back the word million, and the answer becomes 3,630 million.
3. c.   This is a three-step problem involving multiplication and division. First, change yards to feet: 240 yards × 3 feet in a yard = 720 feet. Now find the number of square feet in the parcel: 121 feet × 740 feet = 87,120 square feet. Now find the number of acres: 87,120 square feet ÷ 43,560 square feet in an acre = 2 acres.
4. c.   First, find the total hours worked by all six nurses: 8 + 10 + 9 + 8 + 7 + 12 = 54. Then find the average by dividing the total hours by the number of nurses: 54 ÷ 6 = 9.
5. d.   The production for Lubbock is equal to the total minus the other productions: 1,780 – 450 – 425 – 345 = 560.
6. c.   First, simplify the problem: L = \$5 + \$4 + \$6 = \$15; R = \$14. Lucinda spent the most by \$1. Don't forget that only the popcorn was shared; the other items must be multiplied by two.
7. c.   This is a multistep problem. First, figure out how many dozen eggs John's chickens produce per day: 480 ÷ 12 = 40 dozen eggs per day. Now figure out how much money John makes on eggs per day: \$2 × 40 = \$80 per day. Finally, figure out how much money John makes per week: \$80 × 7 = \$560 per week. The most common mistake for this problem is to forget to do the last step. It is important to read each problem carefully, so you won't skip a step.
8. c.   To find the hourly wage, divide the total salary by the number of hours worked, or 331.01 divided by , or 39.5, which equals 8.38.
9. c.   There are two glasses out of eight left to drink, or 2 8, which reduces to .
10. d.   Multiply the number of years in a decade by the given number of decades. A decade is ten years. Eight decades is therefore 80 years: 8 × 10 years = 80 years.
11. b.   If it is 11:46 A.M., in 14 minutes it will be noon. In 15 minutes, then, it will be 12:01 P.M.
12. c.   This is a multiplication problem. To multiply a whole number by a mixed number, first convert the mixed number to a fraction:. Then, multiply: Now reduce:.
13. c.   First, convert tons to pounds; 1 ton = 2,000 pounds; 36 tons (per year) = 72,000 pounds (per year); 1 year = 12 months, so the average number of pounds of mosquitoes the colony of bats can consume in a month is 72,000 ÷ 12, or 6,000 pounds.
14. a.   This is a subtraction of mixed numbers problem. The common denominator is 8. Convert to . Because is larger than , you must borrow from the whole number 23. Then subtract: .
15. b.   of as × or .
16. b.   The number 54 divided by 6 is 9.
17. b.   First, change the percent to a decimal: 3% = 0.0325. Now multiply: 30,600 × 0.0325 = 994.5. Finally, add: \$30,600 + 994.50 = \$31,594.50 for Yetta's current salary.
18. c.   Multiply \$115 by 12 because there are 12 months in a year; \$115 × 12 = \$1,380 per year.
19. d.   This is a two-step multiplication problem. First, multiply: 5 × 2 = 10, which is the number of trips Jacqueline drives to get to work and back. Then multiply 19.85 by 10 by simply moving the decimal one place to the right.
20. b.   Add the amount of miles for each day for a total of 696 miles; 696 rounded to the nearest ten or nearest hundred is 700.
21. c.   First ask how many inches are in one foot; the answer is 12 inches. Now multiply: 12 × 4 = 48 inches.
22. d.   First, find the number of degrees that the temperature will increase; 57° – 53° = 4°. Since the temperature increases 1° every two hours, 4° × 2 hours is 8 hours. Add eight hours to 5 A.M. It will be 1:00 P.M.
23. d.   First, calculate the number of students that do not participate in extracurricular activities: 360 – 150 = 210 students. Next, find the percent 210 is of 360 by setting up the proportion . Cross multiply to get 360x = 21,000. Divide each side of the equation by 360 to get x = 58.33, which rounds to 58%.
24. d.   If four students are lining up, then there are four choices of students for the first spot in line, three choices for the second, two choices for the third, and one choice for the fourth spot. The counting principle tells you to take the possible choices and multiply them together: 4 × 3 × 2 × 1 = 24. This type of situation is also called a permutation, because the order matters.
25. d.   To subtract, convert to improper fractions, find a common denominator, and subtract the numerators:.
26. c.   He spent \$54 on pants (3 × \$18 = \$54) and \$120 on shirts (5 × \$24 = \$120). Altogether he spent \$174 (\$54 + \$120 = \$174). If you chose a, you calculated the cost of one pair of pants plus one shirt instead of three pairs of pants and five shirts.
27. c.   Divide 405 by 45 to get 9 minutes.
28. a.   The school record is less than Brian's time. Therefore, 2.68 must be subtracted from 13.4; 13.4 – 2.68 = 10.72. To subtract decimals, line up the numbers vertically so that the numbers are aligned. Since 13.4 has one less decimal place than 2.68, you must add a zero after the 4 (13.40) before subtracting. After you have done this, subtract normally. If you chose d, you added instead of subtracted.
29. d.   If Jason's price is of Lisa's, that would mean that if \$63 is divided by 3, the quotient will be . Add this to Jason's price, and the sum is Lisa's price: \$63 ÷ 3 = \$21; \$63 + \$21 = \$84. Lisa's salon charges \$84.
30. c.   Each quarter is worth \$0.25, so two quarters are equal to \$0.50 (2 × 0.25 = 0.50). Each dime is worth \$0.10: \$0.50 ÷ \$0.10 = 5 dimes.