Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Algebra Factoring Practice Test

based on 4 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 26, 2011

Review the following concepts if needed:

Algebra Factoring Practice Test

1 . 10 xy2 + 5x2 =

(a) 5(2y2 + x )

(b) 5x (2y2 + 1)

(c) 5x (2y2 + x )

(d) 5x2 (2y2 + 1)

2 . 30x2 + 6xy – 6x =

(a) 6x (5x + y – 1)

(b) 6x (5x + y )

(c) 6 (5x2 + yx )

(d) 6 (5x2 + y )

3 . x2x – 30 =

(a) (x – 5)(x + 6)

(b) (x + 5)(x – 6)

(c) (x – 3)(x + 10)

(d) (x + 3)(x – 10)

4 . –2x2 – 16x – 30 =

(a) –2( x + 3)( x + 5)

(b) 2( x – 3)( x – 5)

(c) –2( x – 3)( x – 5)

(d) 2( x + 3)( x + 5)

5 . 7x2 – 7 =

(a) 7(x2 – 7)

(b) 7(x – 1)(x – 1)

(c) 7(x – 1)(x + 1)

(d) 7(x + 1)(x + 1)

6 . 8x2 – 2x – 3 =

(a) (4x – 1)(2x + 3)

(b) (4x + 1)(2x – 3)

(c) (4x + 3)(2x – 1)

(d) (4x – 3)(2x + 1)

7 . 9x2 – 3x + 6xy =

(a) –3x (–3x + 1 + 2y )

(b) –3x (–3x – 1 + 2y )

(c) –3x (–3x + 1 – 2y )

(d) –3x (–3x – 1 – 2y )

Factoring To Reduce Fractions

9 . Completely factor 16x4 – 81.

(a) (2x – 3)(2x + 3)(4x2 + 9)

(b) (4x2 – 9)(4x2 + 9)

(c) (2x – 3)(2x + 3)(2x – 3)

(d) (4x2 – 9)(2x – 3)(2x + 3)

Factoring To Reduce Fractions

Factoring To Reduce Fractions

Factoring To Reduce Fractions

Factoring To Reduce Fractions

Factoring To Reduce Fractions

Factoring To Reduce Fractions

21 . –2x (4x – 3y – 5) =

(a) –8x2 – 6xy – 10x

(b) –8x2 + 6xy + 10x

(c) –8x2 + 6xy – 10x

(d) –8x2 – 6xy + 10x

22 . 7(x – 5)(x + 3) =

(a) 49x2 – 98x – 735

(b) 49x2 + 98x – 735

(c) 7x2 + 14x – 105

(d) 7x2 – 14x – 105

23 . 4xy2 – 3x + x2y – (5x2y – 6x – 2xy2 ) =

(a) 6xy2 + 3x – 4x2y

(b) – xy2 + 3x + 3x2y

(c) – xy2x2y – 9x

(d) 2 xy2 – 4x2y – 9x

24 . x3x2 – 2x =

(a) x ( x – 2)( x + 1)

(b) x ( x + 2)( x – 1)

(c) – x ( x – 2)( x + 1)

(d) – x ( x + 2)( x – 1)

25 . x2/3x1/3 – 2 =

(a) ( x2/3 – 2)( x2/3 + 1)

(b) ( x1/3 – 2)( x1/3 + 1)

(c) ( x1/6 – 2)( x1/6 + 1)

(d) ( x2/3 – 1)

26 . 2xy + 10y – 3x – 15 =

(a) (2y + 3)( x + 5)

(b) (2y + 3)( x – 5)

(c) (2y – 3)( x + 5)

(d) Cannot be factored

Solutions

1 . (c)

2 . (a)

3 . (b)

4 . (a)

5 . (c)

6 . (d)

7 . (c)

8 . (d)

9 . (a)

10 . (c)

11 . (b)

12 . (a)

13 . (b)

14 . (d)

15 . (b)

16 . (c)

17 . (d)

18 . (a)

19 . (c)

20 . (d)

21 . (b)

22 . (d)

23 . (a)

24 . (a)

25 . (b)

26 . (c)

 

Add your own comment