Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Algebra Word Problems Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 26, 2011

Review the following concepts if needed:

Algebra Word Problems Practice Test

1 . How much 10% alcohol solution should be mixed with 14 ounces of 18% solution to get a 12% solution?

(a) Geometric Figures Solution of an ounce

(b) 42 ounces

(c) 4.2 ounces

(d) 14 ounces

2 . The perimeter of a rectangle is 56 inches and the width is three-fourths of the length. What is the length?

(a) 12 inches

(b) 16 inches

(c) 8.64 inches

(d) 36 Geometric Figures Solution inches

3 . What is 15% of 30?

(a) 4.5

(b) 2

(c) 200

(d) 450

4 . If the daily profit formula for a certain product is P = 7 q – 5600, where P is the profit in dollars and q is the number sold per day, how many units must be sold per day to break even?

(a) 600

(b) 700

(c) 800

(d) No quantity can be sold to break even

5 . At 3:00 one car heading north on a freeway passes an exit ramp averaging 60 mph. Another northbound car passes the same exit ramp 10 minutes later averaging 65 mph. When will the second car pass the first?

(a) 4:00

(b) 4:15

(c) 5:00

(d) 5:10

6 . The difference between two numbers is 12 and twice the larger is three times the smaller. What is the smaller number?

(a) 12

(b) 24

(c) 36

(d) 48

7 . A jacket is on sale for $84, which is 20% off the original price. What is the original price?

(a) $110

(b) $105

(c) $70

(d) $100.80

8 . When the radius of a circle is increased by 2 cm, the area is increased by 16π cm 2 . What is the radius of the original circle?

(a) 4cm

(b) 5cm

(c) 2cm

(d) 3cm

9 . Theresa is 4 years older than Linda but 7 years younger than Charles. The sum of their ages is 51. How old is Charles?

(a) 16

(b) 22

(c) 23

(d) 25

10 . Nicole can mow a lawn in 20 minutes. Christopher can mow the same lawn in 30 minutes. How long would it take them to mow the lawn if they work together?

(a) 12 minutes

(b) 50 minutes

(c) 25 minutes

(d) 15 minutes

11 . A piggybank contains $3.20. There are twice as many nickels as quarters and half as many dimes as quarters. How many dimes are in the piggybank?

(a) 6

(b) 16

(c) 8

(d) 4

12 . A student’s course grade is based on four exams and one paper. Each exam is worth 15% and the paper is worth 40% of the course grade. If the grade on the paper is 80, the grade on the first exam is 70, the grade on the second exam is 85 and the grade on the third exam is 75, what grade does the student need to make on the fourth exam to earn a course grade of 80?

(a) 88

(b) 90

(c) 92

(d) 94

13 . A car and passenger train pass each other at noon. The train is eastbound and its average speed is 45 mph. The car is westbound and its average speed is 60 mph. When will the car and train be 14 miles apart?

(a) 1:00

(b) 12:56

(c) 12:14

(d) 12:08

14 . 16 is what percent of 80?

(a) 25

(b) 5

(c) 20

(d) 15

15 . The relationship between degrees Fahrenheit and degrees Celsius is given by the formula Geometric Figures Solution . For what temperature will degrees Celsius be 20 more than degrees Fahrenheit?

(a) F = –85°

(b) F = –15°

(c) F = –65°

(d) F = –20°

Solutions

1 . (b)

2 . (b)

3 . (a)

4 . (c)

5 . (d)

6 . (b)

7 . (b)

8 . (d)

9 . (c)

10 . (a)

11 . (d)

12 . (b)

13 . (d)

14 . (c)

15 . (a)

Add your own comment