Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Algebra Linear Inequalities Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 26, 2011

Review the following concepts if needed:

Algebra Linear Inequalities Practice Test

1. 2 x − 3 ≤ 7 + x

(a) x ≤ 10

(b) x > 10

(c) x ≤ –10

(d) x < 2

2. x < 5 is represented by

Double Inequalities

3. x ≥ – 6 is represented by

Double Inequalities

4. 4 x + 12 > 10 x

(a) x > 2

(b) x > – 2

(c) x < 2

(d) x < – 2

5. The interval notation for x > 1 is

(a) (– ∞,1)

(b) (1,∞)

(c) (– ∞, 1]

(d) [1, ∞)

6. A financial officer is splitting $500,000 between two bonds, one paying 6% interest and the other paying 8% interest (this bond carries more risk). A minimum of $36,500 of interest payments per year is required. How much can she spend on the 6% bond?

(a) She can spend at most $175,000 on the 6% bond.

(b) She can spend at least $175,000 on the 6% bond.

(c) She can spend at most $325,000 on the 6% bond.

(d) She can spend at least $325,000 on the 6% bond.

7. The interval notation for 3 < x ≤ 10 is

(a) (3, 10]

(b) [3, 10)

(c) [10, 3)

(d) (10, 3]

8. – < x < 6 is represented on the number line by

Double Inequalities

9. The interval notation for 8 ≤ x ≤ 2 is

(a) [8, 2]

(b) [2, 8]

(c) not an interval of numbers

10. –4 < 2 x −6 < 8

(a) – 4 < x < –2

(b) – 1 < x < 7

(c) – 2 < x < 4

(d) 1 < x < 7

11. The Martinez family budgets $60–85 for its monthly electric bill. The electric company charges a customer charge of $15 per month plus $0.08 per kilowatt-hour. What range of kilowatt-hours can they use each month to keep their electric bill in this range?

(a) At least 562.5 kilowatt-hours but no more than 875 kilowatthours

(b) More than 562.5 kilowatt-hours but less than 875 kilowatthours

(c) At least 750 kilowatt-hours but no more than 1062.5 kilowatt-hours

(d) More than 750 kilowatt-hours but less than 1062.5 kilowatt-hours

12. Joel wants to invest $10,000. Some will be deposited into an account earning 6% interest and the rest into an account earning Double Inequalities interest. If he wants at least $650 interest each year, how much can he invest at Double Inequalities ?

(a) At least $6000 at Double Inequalities

(b) More than $6000 at Double Inequalities

(c) At least $4000 at Double Inequalities

(d) More than $4000 at Double Inequalities

13. –2 < 4 –3 x < 2

Double Inequalities

Double Inequalities

(a) 2 < x < 4

(b) 10 < x < 20

(c) 7 < x < 17

(d) 8 < x < 18

15. The interval notation for x ≤ 6 is

(a) [–∞, 6]

(b) (–∞, 6)

(c) (–∞, 6]

(d) [–∞, 6)

Solutions

1 . (a)

2 . (c)

3 . (b)

4 . (c)

5 . (b)

6 . (a)

7 . (a)

8 . (c)

9 . (c)

10 . (d)

11 . (a)

12 . (c)

13 . (b)

14 . (d)

15 . (c)

Add your own comment