Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Word Problems About Age Help

based on 2 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 27, 2011

Age Problems

Algebra students are often asked to compute people’s ages. The steps in solving such problems are usually the same as those used above.

Examples

Example 1:

Jill is twice as old as Jim and Jim is three years older than Ken. The sum of their ages is 61. What are their ages?

Three quantities are being compared, so find one age and relate the other two ages to it. Ken’s age is being compared to Jim’s and Jim’s to Jill’s. The easiest route to take is to let x represent Jim’s age. We can write Jill’s age in terms of Jim’s age; 2 x . Jim is three years older than Ken, so Ken is three years younger than Jim. This makes Ken’s age as x – 3.

Increasing/Decreasing by a Percent Examples

Jim’s age is 16. Jill’s age is 2 x = 2(16) = 32. Ken’s age is x – 3 = 16 – 3 = 13.

Example 2:

Karen is four years older than Robert, and Jerri is half as old as Robert. The sum of their ages is 44. Find Karen’s, Robert’s, and Jerri’s ages.

Both Karen’s and Jerri’s ages are being compared to Robert’s age, so let x represent Robert’s age. Karen is four years older than Robert, so Karen’s age is x + 4. Jerri is half as old as Robert, so Jerri’s age is Increasing/Decreasing by a Percent Examples .

Increasing/Decreasing by a Percent Examples

Robert’s age is 16; Karen’s age is x + 4 = 16 + 4 = 20; and Jerri’s, Increasing/Decreasing by a Percent Examples

Word Problems About Age Practice Problems

Practice

  1. Andy is three years older than Bea and Bea is five years younger than Rose. If Rose is 28, how old are Andy and Bea?
  2. Michele is four years younger than Steve and three times older than Sean. If the sum of their ages is 74, how old are they?
  3. Monica earns three times per hour as John. John earns $2 more per hour than Alicia. Together they earn $43 per hour. How much is each one’s hourly wage?

Solutions

  1. Because Rose is 28 and Bea is five years younger than Rose, Bea is 28 – 5 = 23 years old. Andy is three years older than Bea, so Andy is 23 + 3 = 26 years old.
  2. Let x = Michele’s age. Steve is four years older, so his age is x + 4. Sean is one-third Michele’s age, so his age is Increasing/Decreasing by a Percent Solutions

    Increasing/Decreasing by a Percent Solutions

    Michele is 30 years old; Steve is x + 4 = 34; and Sean is Increasing/Decreasing by a Percent Solutions

    You can avoid the fraction Increasing/Decreasing by a Percent Solutions in this problem if you let x represent Sean’s age. Then Michele’s age would be 3 x ; and Steve’s, 3 x + 4.

  3. Monica’s earnings are being compared to John’s, and John’s to Alicia’s. The easiest thing to do is to let x represent Alicia’s hourly wage. Then John’s hourly wage would be x + 2. Monica earns three times as much as John, so her hourly wage is 3( x + 2).

    Increasing/Decreasing by a Percent Solutions

    Alicia earns $7 per hour; John, x + 2 = 7 + 2 = $9; and Monica 3( x + 2) = 3(7 + 2) =$27.

Practice problems for this concept can be found at: Algebra Word Problems Practice Test.

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed