Word Problems About Money Practice Problems
Money Word Problems Practice Problems
Set 1: Introduction to Money Word Problems
To review Word Problems about Money, go to Word Problems About Money Help
- A vending machine has $19.75 in dimes and quarters. There are 100 coins in all. How many dimes and quarters are in the machine?
- Ann has $2.25 in coins. She has the same number of quarters as dimes. She has half as many nickels as quarters. How many of each coin does she have?
- Sue has twice as many quarters as nickels and half as many dimes as nickels. If she has a total of $4.80, how many of each coin does she have?
- Let x represent the number of dimes. Then 100 – x is the number of quarters. There is 0.10 x dollars in dimes and 0.25(100 – x ) dollars in quarters.
There are 35 dimes and 100 – x = 100 – 35 = 65 quarters.
- Let x represent the number of quarters. There are as many dimes as quarters, so x also represents the number of dimes. There are half as many nickels as dimes, so (or 0.50 x , as a decimal number) is the number of nickels.
There are 6 quarters, 6 dimes, 0.50 x = 0.50(6) = 3 nickels.
- As both the number of quarters and dimes are being compared to the number of nickels, let x represent the number of nickels. Then 2 x represents the number of quarters and (or 0.50 x ) is the number of dimes.
There are 8 nickels, 0.50 x = 0.50(8) = 4 dimes, and 2 x = 2(8) = 16 quarters.
Set 2: Money Word Problems - One Quanitty with Different Investments and Interest Rates
To review money problems involving one quantity divided into two investments, go to Word Problems About Money Help
- A businessman invested $50,000 into two funds which yielded profits of and . If the total profit was $8520, how much was invested in each fund?
- A college student deposited $3500 into two savings accounts, one with an annual yield of and the other with an annual yield of . If he earned $171.75 total interest the first year, how much was deposited in each account?
- A banker plans to lend $48,000 at a simple interest rate of 16% and the remainder at 19%. How should she allot the loans in order to obtain a return of ?
- Let x represent the amount invested at . Then 50,000 – x represents the amount invested at 18%. The profit from the account is 0.165 x , and the profit from the 18% investment is 0.18(50,000 – x ). The sum of the profits is $8520.
The amount invested at is $32,000, and the amount invested at 18% is 50,000 – x = 50,000 – 32,000 = $18,000.
- Let x represent the amount deposited at . Then the amount deposited at is 3500 – x . The interest earned at is 0.0475 x ; the interest earned at is 0.0525(3500 – x ). The sum of these two quantities is 171.75.
$2400 was deposited in the account, and 3500 – x = 3500 – 2400 = $1100 was deposited in the account.
- Let x represent the amount to be loaned at 16%, so 48,000 – x represents the amount to be loaned at 19%. The total amount of return should be of 48,000 which is 0.185(48,000) = 8880.
$8000 should be loaned at 16%, and 48,000 – x = 48,000 – 8000 = $40,000 should be loaned at 19%.
Today on Education.com
- Coats and Car Seats: A Lethal Combination?
- Kindergarten Sight Words List
- Child Development Theories
- Signs Your Child Might Have Asperger's Syndrome
- Why is Play Important? Social and Emotional Development, Physical Development, Creative Development
- 10 Fun Activities for Children with Autism
- First Grade Sight Words List
- Social Cognitive Theory
- The Homework Debate
- GED Math Practice Test 1