Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Europe - From Byzantine Empire to AD 1000 Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. All these cultures had tremendous influence on the development of the Byzantine Empire except ______________.

A. Christian

B. Egyptian

C. Greek

D. Roman

 

2. The Slavs of southeastern Europe have been connected since the turn of the first millennium in all these ways except _______________ .

A. ethnically

B. linguistically

C. religiously

D. politically

 

3. The Merovingians exercised their greatest degree of authority in which section of France?

A. the northwest

B. the southwest

C. the southeast

D. the northeast

 

4. Expansion of the Byzantine Empire under Justinian halted for all these reasons except ________________.

A. the imperial treasury had become all but bankrupt

B. the churches refused to provide any funding for the army

C. military threats from the Slavs and Persians

D. a series of outbreaks of the bubonic plague

 

5. Which early Slavic kingdom was absorbed into the Holy Roman Empire?

A. Poland

B. Bohemia

C. Kievan Rus

D. Hungary

 

6. Gregory of Tours is historically important because of his contributions in the field of _____________ .

A. architecture

B. poetry

C. history

D. law

 

7. The Byzantines claimed that the major purpose of their empire was _____________.

A. to unite all Europeans under one government

B. to exist as the ideal Christian society on earth

C. to restore the Roman Empire to its former glory

D. to overthrow the Roman Church in the West

 

8. Why is it ironic that the French and Germans were enemies for so many centuries?

A. because they are descended from the same barbarian tribe

B. because they are both Christian nations

C. because they were both once part of the Roman Empire

D. because they are geographical neighbors

 

9. The ____________ culture became numerically and culturally dominant in the Balkan region of southeastern Europe.

A. Germanic

B. Hun

C. Slav

D. Viking

 

10. The Carolingian Renaissance refers to a period of rediscovery of _______________.

A. Classical artistic styles

B. Roman military strategy

C. Greek philosophy

D. Christian theology

 

Answers

1. B

2. D

3. A

4. B

5. B

6. C

7. D

8. A

9. C

10. D

Add your own comment