Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Early Asian Empires Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. All these groups except _________________were nomad warrior tribes from the steppes of Central Asia.

A. the Huns

B. the Mauryans

C. the Parthians

D. the Xiongnu

 

2. ______________  is an important historical figure because he is considered the greatest of the ancient Indian poets and playwrights.

A. Samudragupta

B. Zheng

C. Ashoka

D. Kalidasa

 

3. All of these are measures of the success of the early Han emperors except ______________.

A. the rise in food production

B. the codifi cation of the laws

C. the assertion of Xiongnu independence

D. the establishment of international trade

 

4. The Han dynasty was immediately followed by _______________.

A. the Three Kingdoms period

B. the period of the Seven Warring States

C. the Gupta Empire

D. the Qin dynasty

 

5. _________________ supported the Legalists in the civil war that arose after Zheng’s death.

A. The aristocracy

B. The Confucianists

C. The commoners

D. The peasants

 

6. ________________ was a major contributing factor that made northern Chinese culture diff erent from southern Chinese culture.

A. The rise of the Han dynasty

B. The invasion of the Xiongnu

C. The fragmentation of the empire during the Three Kingdoms period

D. The flooding of the Huang He River

 

7. Which best describes the Silk Road?

A. a fortified barrier between China and the Gobi Desert

B. a paved road that led from Luoyang to Constantinople

C. an overland international trade route from eastern China to India and the Mediterranean

D. a major international market in which silks were bought and sold

 

8. Which factor determined the cycle of sea trade between India and Rome?

A. military conflicts

B. monsoon winds

C. economic fluctuations

D. royal whims

 

9. ______________ was a major factor in the nomadic warrior culture that developed in Central Asia.

A. The tendency toward westward migration

B. The writing of classic works of literature

C. The planning of sophisticated cities

D. The ability to ride a horse

 

10. The Kushans’ major contribution to Hinduism was __________________.

A. their role in coverting the Tibetan king to Buddhism

B. their refusal to tolerate other forms of worship

C. their belief that the king was a manifestation of Siva

D. their commission of a written version of the Mahabharata

 

Answers

1. B

2. D

3. C

4. A

5. A

6. B

7. C

8. B

9. D

10. C

Add your own comment