Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Mars Practice Problems

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 16, 2011

Review the following concepts if needed:

Mars Practice Problems

Refer to the text if necessary. A good score is 8 correct. Answers are in the back of the book.

1. If the Martian day were divided into 24 hours of equal length, then one Mars hour would be approximately how long?

(a) A little shorter than an Earth hour

(b) Exactly the same as an Earth hour

(c) A little longer than an Earth hour

(d) Variable, depending on the time of year

 

2. The mean orbital radius of Mars is

(a) about two-thirds that of Earth.

(b) about the same as that of Earth.

(c) about 1.5 times that of Earth.

(d) about twice that of Earth.

 

3. Suppose that an object has a weight of 50 pounds on Mars. On Earth it would weigh approximately

(a) 18 pounds.

(b) 37 pounds.

(c) 74 pounds.

(d) 135 pounds.

 

4. Phobos appears to traverse the Martian sky from west to east because

(a) Phobos’ orbital period is less than Mars’ rotational period.

(b) Phobos’ orbital period is greater than Mars’ rotational period.

(c) Phobos’ orbit is retrograde.

(d) That’s not true! Phobos traverses the Martian sky from east to west.

 

5. In terms of size, Mars is

(a) larger than the Moon but smaller than Mercury.

(b) larger than Mercury but smaller than Earth.

(c) larger than Venus but smaller than Earth.

(d) larger than Earth.

 

6. With respect to its orbit around the Sun, the equatorial plane of Mars is

(a) on a level.

(b) tilted about 24 degrees.

(c) tilted about 45 degrees.

(d) tilted about 90 degrees.

 

7. The smaller of the two Martian moons is called

(a) Deimos.

(b) Phobos.

(c) Olympus Mons.

(d) Pavonis Mons.

 

8. Suppose that you stand at the Martian equator when the planet’s north pole is at its maximum tilt away from the Sun (that is, the Sun’s declination is the most negative). The Sun will rise

(a) directly in the east.

(b) somewhat south of east.

(c) somewhat north of east.

(d) in the west.

 

9. Volcanoes can build up to larger size on Mars than they can on Earth because

(a) the Martian crust does not float around in plates on the mantle the way Earth’s crust does.

(b) Mars has a more intense gravitational field than does Earth.

(c) the atmosphere of Mars is thinner than that of Earth.

(d) This statement is not true! Volcanoes on Mars never get as big as the volcanoes on Earth.

 

10. Mars appears as a crescent through a small telescope as viewed from Earth

(a) when it is near inferior conjunction.

(b) when it is near superior conjunction.

(c) when it is near opposition.

(d) at no time.

 

Answers

1. C

2. C

3. D

4. A

5. B

6. B

7. A

8. B

9. A

10. D

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed