Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Planet Earth Practice Problems

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 16, 2011

Review the following concepts if needed:

The Planet Earth Practice Problems

A good score is 8 correct. Answers are provided at the end.

1. The Earth’s atmosphere at the surface consists of

(a) 21 percent oxygen.

(b) 78 percent oxygen.

(c) 1 percent carbon dioxide.

(d) 1 percent ozone.

 

2. At which of the following latitudes would an observer see the Sun for 24 hours a day during some parts of the year?

(a) 50°N.

(b) 23.5°N.

(c) 45°S.

(d) 75°S.

 

3. The Earth travels most rapidly in its orbit around the Sun during the month of

(a) January.

(b) April.

(c) July.

(d) October.

 

4. The Earth’s core is believed to be

(a) extremely cold.

(b) a rarefied gas.

(c) comprised of basaltic rock.

(d) ferromagnetic.

 

5. The Earth’s axis completes one complete cycle of precession approximately every

(a) 18,000 years.

(b) 12,900 years.

(c) 25,800 years.

(d) 50,000 years.

 

6. The crust of the Earth is thickest

(a) under continents.

(b) under the oceans.

(c) in the polar regions.

(d) No! The Earth’s crust is uniformly thick everywhere.

 

7. Because of the generally clockwise flow of waters in the northern-hemispheric oceans

(a) the U.S. West Coast gets a warm equatorial current.

(b) the U.S. East Coast gets a cold polar current.

(c) the coast of China gets a warm equatorial current.

(d) the western coast of southern Africa receives a warm equatorial current.

 

8. Temperatures over the ocean do not change very much between day and night because

(a) the ocean heats and cools slowly so that it tends to keep the air temperature over it fairly constant between day and night.

(b) land masses radiate heat into the atmosphere at night, where it travels over the oceans and keeps the air there from cooling off.

(c) the salt in the oceans regulates the temperature.

(d) No! Temperatures over the ocean change greatly between day and night.

 

9. The chemical formula for ozone is

(a) O 2 .

(b) NO 2 .

(c) O 3 .

(d) CO 2 .

 

10. High- and low-pressure weather systems in the atmosphere are carried from west to east at temperate latitudes by the

(a) oceanic currents.

(b) stratosphere.

(c) ionized layers.

(d) jet streams.

 

Answers

1. A

2. D

3. A

4. D

5. C

6. A

7. C

8. A

9. C

10. D

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed