Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Major Moons of Outer Planets Practice Problems

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Apr 25, 2014

Review the following concepts if needed:

Major Moons of Outer Planets Practice Problems

Refer to the text if necessary. A good score is 8 correct. Answers are in the back of the book.

1. Most planetary moons rotate on their axes

(a) once for every orbit they complete around their parent planets.

(b) in a retrograde manner.

(c) perpendicular to the axes of their parent planets.

(d) in synchronicity with the parent planet’s rotation on its axis.

 

2. The greatest danger that will face astronauts who plan to visit any of the inner moons of Jupiter or Saturn is

(a) the parent planet’s radiation belts.

(b) the moon’s gravitation.

(c) the moon’s lack of an atmosphere.

(d) the lack of sufficient visible light.

 

3. Tethys and Mimas are notable because they

(a) orbit each other.

(b) are in orbital resonance with each other.

(c) have retrograde orbits.

(d) both have exceptionally high albedo.

 

4. Continuous, moonwide volcanic activity is observed on

(a) Ganymede.

(b) Io.

(c) Charon.

(d) no planetary satellite.

 

5. Umbriel is a moon of

(a) Jupiter.

(b) Saturn.

(c) Uranus.

(d) Neptune.

 

6. Which of the following is a Galilean moon of Saturn?

(a) Ganymede

(b) Titan

(c) Triton

(d) There are no Galilean moons of Saturn.

 

7. The Lagrange points in a satellite’s orbit are the result of

(a) radiation from the Sun.

(b) volcanic activity on the parent planet.

(c) thermal heating from inside the satellite.

(d) gravitational interaction.

 

8. Which of the following moons is noted for its difference in albedo between the leading side and the trailing side?

(a) Charon

(b) Titan

(c) Iapetus

(d) Callisto

 

9. The planetary moon with the most extensive atmosphere is

(a) Titan.

(b) Charon.

(c) Deimos.

(d) Rhea.

 

10. On the surfaces of moons of the outer planets, water ice has a hardness and consistency similar to that of

(a) molasses at room temperature.

(b) putty at room temperature.

(c) rock at room temperature.

(d) steel at room temperature.

 

Answers

1. A

2. A

3. B

4. B

5. C

6. D

7. D

8. C

9. A

10. C

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed