Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Mean, Median, and Mode Practice Questions

based on 16 ratings
By
Updated on Oct 4, 2011

To review these concepts, go to Mean, Median, and Mode Study Guide.

Mean, Median, and Mode Practice Questions

Practice

This sales chart shows February's new car and truck sales for the top five sales associates at Vero Beach Motors:

Averages: Mean Median and Mode

  1. The monthly sales award is given to the sales associate with the highest weekly average for the month. Who won the award in February?

    a. Arnie

    b. Bob

    c. Caleb

    d. Debbie

    e. Ed

  2. What was the average of all the weekly totals (the total of all sales for each week)?

    a. 26

    b. 27

    c. 31

    d. 35

    e. 36

  3. What was the median of all the weekly totals?

    a. 26

    b. 27

    c. 31

    d. 35

    e. 36

  4. What was the average of all the monthly totals (the total of all sales for each associate)?

    a. 24

    b. 24.8

    c. 25

    d. 28.8

    e. 31

  5. Based on the February sales figures, what was the most likely number of weekly sales for an associate? (Hint: Find the mode.)

    a. 0

    b. 4

    c. 5

    d. 8

    e. It cannot be determined.

  6. Which sales associate had the lowest median sales in February?

    a. Arnie

    b. Bob

    c. Caleb

    d. Debbie

    e. Ed

  7. Which week had the highest mean?

    a. Week 1

    b. Week 2

    c. Week 3

    d. Week 4

    e. Each week had the same mean.

Use what you know about mean, median, and mode to solve these word problems.

  1. A university professor determines her students' grade by averaging the following three scores: the midterm, the final exam, and the student's average on four unit tests. Clive's average on the four unit tests is a 72. He scored a 53 on the midterm. What is the lowest score he can get on the final exam if he needs to pass the class with an average of 65?

    a. 65

    b. 67

    c. 68

    d. 70

    e. 72

  2. Luke times his first mile every time he goes running. Today he ran 4 miles, and his first mile was 6 minutes and 54 seconds. If his total time was 27 minutes and 12 seconds, what was his average mile pace on his last 3 miles?

    a. 7 minutes 12 seconds

    b. 7 minutes 8 seconds

    c. 6 minutes 8 seconds

    d. 6 minutes 34 seconds

    e. 6 minutes 46 seconds

Use the following table to answer questions 10–12.

Averages: Mean Median and Mode

  1. Find the median house price in the table.

    a. $173,500

    b. $203,250

    c. $196,500

    d. $215,000

    e. $210,000

  2. Find the mean house price in the table, to the nearest dollar.

    a. $210,750

    b. $215,763

    c. $218,188

    d. $199,452

    e. $196,961

  3. By how much money does the mean home price drop when the mean is calculated after leaving out the most expensive home ($375,000)?

    a. $22,402

    b. $20,380

    c. $19,791

    d. $18,003

    e. $17,549

  4. Given the following group of numbers—8, 2, 9, 4, 2, 7, 8, 0, 4, 1—which of the following is (are) true?

    I. The mean is 5.

    II. The median is 4.

    III. The sum of the modes is 14.

    a. II only

    b. II and III

    c. I and II

    d. I and III

    e. I, II, and III

Solutions

  1. d.
  2. c.
  3. c.
  4. b.
  5. d.
  6. a.
  7. d.
  8. d.
  9. e.
  10. b.
  11. c.
  12. a.
  13. b.
Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed