Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Arthropod Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 24, 2011

If necessary, review:

Arthropod Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. The arthropods are distinguished from other invertebrates by their:

(a) Lack of jointed backbones

(b) Presence of distinctly jointed legs and feet

(c) Ability to reproduce asexually

(d) Tendency to crawl slowly over the ground

2. By referring to the cephalothorax, it is meant that:

(a) The arthropod body is thoroughly segmented

(b) Invertebrates lack brain tissue

(c) All external attachments or appendages are absent

(d) The head and chest segments have been lumped together

3. The lobster can just keep growing bigger and bigger, for as long as it lives! “So,” you may well ask, “why doesn’t the lobster rip its own skin?”

(a) The lobster doesn’t have any covering or skin!

(b) There is an intermittent period of molting

(c) The lobster body does rip out of its skin, and then it quickly dies

(d) A rapid healing process takes place

4. The trilobites are most accurately described as:

(a) Primitive, insect-like creatures having two body segments

(b) Arthropods without jointed legs

(c) A long-extinct ancestor of the modern crustaceans

(d) A vanished group of extremely overdeveloped mollusks

5. As a group, the arachnids:

(a) Consist solely of spiders and their webs

(b) Include practically all types of insects

(c) Generally have bodies with eight or more segments

(d) Involve scorpions, ticks, mites, and spiders

6. As a group, insects:

(a) Have bodies literally “cut into” three major segments

(b) Use eight hollow legs to move around

(c) Enjoy extremely long life spans, but infrequent reproduction

(d) Fly with at least 5 pairs of wings

7. Metamorphosis:

(a) Generally involves the shrinkage of an adult back into a larva

(b) Is a mechanism for fluid transport (similar to diffusion)

(c) Always proceeds from one body form to another

(d) Generally occurs without any need for differentiation

8. “Insects (not human beings) are the real monarchs of Planet Earth!” Evidence supporting this statement is the fact that:

(a) Insects have far more “natural intelligence” than people

(b) Insecticides often poison humans, as well as insects

(c) Monarchs are the prettiest butterflies in the world!

(d) There are far more species of insects than any other type of animal

9. Bees can be considered inducers of Biological Order in that:

(a) Pollination resulting from their feeding visits for nectar allows complex patterns of plant life to grow and thrive

(b) They often live in highly aggressive colonies that fiercely attack hive invaders

(c) Flying only during daylight, they do not disturb dark-loving species

(d) Their attractive yellow-and-black body pattern stimulates other organisms to adopt colorful forms of their own

10. Swarms of insects:

(a) Always attack and destroy whatever lies in their path

(b) Only occur in far northerly regions of the planet

(c) May involve highly orderly and efficient patterns of communication and coordination

(d) Show no interactions among their members, whatsoever

Answers:

1. B

2. D

3. B

4. C

5. D

6. A

7. C

8. D

9. A

10. C

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed