Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Blood And The Circulatory System Practice Test

based on 10 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 25, 2011

If necessary, review:

Blood and The Circulatory System Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. The circulatory system is literally named for its characteristic of:

(a) Transporting nutrients to the body tissues

(b) Carrying waste products from the body tissues

(c) Traveling through the body in a straight line

(d) Tracing a circle in its journey to and from the heart

2. The smallest branches of the arteries:

(a) Capillaries

(b) Veins

(c) Venules

(d) Arterioles

3. The ______ are the “entrance rooms” at the top of the heart:

(a) Atria

(b) Auricles

(c) Ventricles

(d) Myocardia

4. The left-heart circulation is alternately called the ______ circulation:

(a) Pulmonary

(b) Systemic

(c) Cardiorespiratory

(d) Cerebrovascular

5. The powerful cardiac muscle portion of the heart wall:

(a) Semilunar valves

(b) Endocardium

(c) Myocardium

(d) Pericardium

6. The primary pacemaker of the heart:

(a) Myocardium

(b) Left atrium

(c) Sinoatrial node

(d) Right A-V valve

7. Half-moon shaped flaps that control the entry of blood into the aortic arch and common pulmonary artery:

(a) Atrioventricular valves

(b) Z-lines

(c) Semilunar valves

(d) Crescent muscles

8. The relaxation and filling phase of each heart chamber:

(a) Diastole

(b) Fibrillation

(c) Systole

(d) Bacterial endocarditis

9. Heart murmurs represent:

(a) Turbulent back-flow of blood through leaky valve flaps

(b) Smooth and efficient blood flow through healthy open valves

(c) Extensive arteriosclerosis

(d) A false appearance of atherosclerosis

10. The vessel most frequently used to take a person’s blood pressure:

(a) Superior vena cava

(b) Brachial vein

(c) Common pulmonary artery

(d) Brachial artery

Answers:

1. D

2. D

3. A

4. B

5. C

6. C

7. C

8. A

9. A

10. D

Add your own comment