Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Plant And Animal Cells Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 30, 2011

If necessary, review:

Plant And Animal Cells Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. The word, cell, comes from the Latin for:

(a) “Crabs”

(b) “Mice”

(c) “Little people”

(d) “A chamber”

2. The Modern Cell Theory:

(a) Explains that the cell is the basic unit of all living things

(b) Holds that, while cells are important, one must seek better explanations of anatomy and physiology at a different level of biological organization

(c) Was not supported by drawings of tissues viewed through a microscope

(d) Supports the concept that cell abnormality has no relationship to disease

3. An organelle always lacking from a prokaryote cell (such as a bacterium):

(a) Ribosome

(b) ER

(c) Mitochondrion

(d) Nucleus

4. Organelles that store digestive enzymes:

(a) Lysosomes

(b) Mitochondria

(c) Nuclear membranes

(d) Microtubules

5. ER:

(a) Stands for “Emergency Reserves” within cells

(b) Is a complex network of flattened sacs that circulates materials throughout the cell

(c) Always has ribosomes attached to its surface

(d) Has no known function within most cells

6. Codons:

(a) Consist of particular chains of amino acids within proteins

(b) Are not found within chromatin

(c) Are chemical code words contained in genes

(d) Essentially play the same roles as peptide bonds

7. During transcription:

(a) Messenger RNA makes a copy of exposed DNA bases

(b) Transfer RNA matches up with mRNA

(c) Peptide bonds are created by linking nitrogen-containing bases together

(d) A protein is manufactured from raw cellular materials

8. The cell membrane is described as selectively permeable, because:

(a) All types of particles are able to freely enter and leave the cell

(b) Certain particles are allowed to pass through it, while others are blocked

(c) Millions of tiny ions constantly cross cell boundaries

(d) No objects are allowed to permeate it

9. The overall movement of oxygen molecules from a high O 2 concentration in the extracellular fluid, to a lower O 2 concentration in the intracellular fluid is called:

(a) Simple diffusion

(b) Osmosis

(c) Facilitated diffusion

(d) Electrolyte imbalance

10. The longest portion of the Cell Cycle, during which protein synthesis and duplication of chromosomes occurs is known as:

(a) Daughter cell cleavaging

(b) Interphase

(c) Mitosis

(d) Normal cell stimulation by carcinogens

 

 

Answers:

1. D

2. A

3. D

4. A

5. B

6. C

7. A

8. B

9. A

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed