Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Glands and Hormones Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 30, 2011

If necessary, review:

Glands and Hormones Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. A synapse represents:

(a) A place where the tips of an axon almost touch a muscle fiber

(b) The major central region of a neuron

(c) The fluid-filled gap where two neurons nearly come together

(d) A traveling wave of chemical excitation

2. ______ are masses of epithelial cells specialized for the function of secretion:

(a) Blood vessels

(b) Hormones

(c) Hormone-binding sites

(d) Glands

3. The mammary ( MAH -mair- ee ) glands within the female breasts are most accurately classified as:

(a) Synapses

(b) Chemical messengers

(c) Endocrine glands

(d) Exocrine glands

4. The phrase neuroendocrine system implies that:

(a) Some parts of the nervous system have no relationship to body secretions

(b) There are just too darn many body structures and functions to memorize!

(c) Some nervous structures and endocrine gland structures are functionally related

(d) Certain glands have unknown body functions that the brain can’t understand

5. Antidiuretic hormone is actually produced and secreted by the:

(a) Posterior pituitary

(b) Anterior pituitary

(c) Entire pituitary body

(d) Hypothalamus

6. TSH exerts a trophic effect upon the ________ gland:

(a) Testis

(b) Thyroid

(c) Thymus

(d) Tonsil

7. Cortisol generally causes the blood glucose concentration to:

(a) Fall towards the lower limit of its normal range

(b) Stay relatively constant at all times

(c) Soar far beyond the upper limit of its normal range

(d) Rise towards the upper limit of its normal range

8. Triggers ovulation (release of a mature ovum):

(a) GH

(b) ACTH

(c) FSH

(d) LH

9. Epinephrine:

(a) Is exactly the same hormone as noradrenaline

(b) Typically causes a profound “relaxation response” and deep sleep

(c) Closely mimics the effects of sympathetic nerve stimulation

(d) Usually decreases the strength and rate of heart contractions

10. A “Second Messenger” is often required in the endocrine system, since:

(a) Most hormones don’t circulate far enough to reach tissue cells

(b) Metabolic action does not respond to hormone concentrations

(c) A lot of hormone molecules are too big to enter their target cells

(d) An error in interpreting the “First Messenger” frequently occurs

 

Answers:

1. C

2. D

3. D

4. C

5. D

6. B

7. D

8. D

9. C

10. C

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed