Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Invertebrates Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 30, 2011

If necessary, review:

Invertebrates Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. The eumetazoans:

(a) Seldom contain tissues within their bodies

(b) Are usually incapable of mitosis

(c) Contain true body tissues formed after cell division in the embryo

(d) Are the main group of vertebrate organisms

2. Symmetry:

(a) Is a characteristic only found in the invertebrates

(b) Provides an important example of Biological Disorder

(c) Indicates that a rough balance of body shape and size exists on either side of some dividing line

(d) Is frequently greatly reduced or absent in the larvae of many organisms

3. Mirror-image symmetry:

(a) Suggests bilateral symmetry between the right and left sides of a particular organism

(b) Essentially explains the body form of most adult jellyfish

(c) Is usually missing in the bodies of adult humans

(d) Involves the tricky business of organisms trying to deceive predators, by casting their reflections as “mirrors”

4. By “cephalization” in an animal, it is meant that:

(a) The creature has only superior and inferior surfaces

(b) The features of a radiolarian are being expressed

(c) The animal cannot tell its right from its left

(d) There is a definite head end to its body, where the main collection of sensory organs are located

5. Germ layers:

(a) Represent “germs” (bacteria) that contaminate otherwise healthy cell “layers”

(b) Are rarely observed in either vertebrate or invertebrate embryos

(c) Arise as rings of cells within the embryo, from which specialized tissues and organs eventually develop

(d) Occur as flat sheets of damaged cells in invertebrate adults

6. The inner skin of the embryo, from which the lining of the intestine and other major cavities develops:

(a) Gastrula

(b) Blastocele

(c) Ectoderm

(d) Endoderm

7. Coelomates:

(a) Are the only type of organisms containing an archenteron

(b) Are the only types of organisms having a central cavity surrounding their archenteron

(c) Never contain an archenteron

(d) Have solid bodies without internal cavities

8. The nematodes:

(a) Have nonsegmented bodies, complete digestive tracts, but a pseudocoelom rather than a true coelom

(b) Include the tapeworms, which have both coeloms and true body tissues

(c) Are a group of solid roundworms with no internal body cavities, whatsoever

(d) Is a small group of only a few dozen known species

9. The Echinoderms:

(a) Seldom occur outside of dense forested environments

(b) Being so soft-bodied, have left behind virtually no traces within the ancient Fossil Record

(c) May be alternately classified as bivalves

(d) Can be nicknamed as the “hedgehogs” of the Sea!

10. Which of the following would be a good example of “breaking symmetry” of a sea urchin?

(a) Slicing the animal exactly in half along its body midline

(b) Pulling out every single one of the animal’s spines

(c) Extracting all of the spines on only the left side of the urchin’s body

(d) Pulling out every other spine, all over the surface of the urchin’s body

 

Answers:

1. C

2. C

3. A

4. D

5. C

6. D

7. B

8. A

9. D

10. C

Add your own comment