Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Patterns of Life Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Jun 18, 2014

If necessary, review:

Patterns of Life Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. A level of biological organization represents:

(a) Some level of complexity below an organism

(b) A particular layer within an Ancient Egyptian pyramid

(c) A certain amount of size and complexity of body structures, along with the inter-relationships between them and various non-body structures

(d) An almost complete lack of Biological Order

2. The lowest living level of biological organization is:

(a) The organelle

(b) The cell

(c) Several types of subatomic particles

(d) The ecosystem

3. The chemical level of organization includes:

(a) Organelles, cells, and communities

(b) Subatomic particles, atoms, and organs

(c) Atoms, molecules, and subatomic particles

(d) Every living level of biological organization

4. The cell nucleus represents the:

(a) Organelle level

(b) Tissue level

(c) Organ system level

(d) Molecule level

5. A molecule is a combination of two or more atoms held together by:

(a) Chemical bonds

(b) Genes

(c) Hydrocarbon fragments

(d) Electron–proton connections

6. A tissue is best defined as:

(a) The smallest living level of biological organization

(b) A collection of similar cells, plus the intercellular material between them

(c) The intercellular material between cells, and not the cells themselves

(d) A collection of similar cells, not including anything else

7. A collection of two or more organs, which together perform some complex body function:

(a) Organism

(b) Tissue

(c) Organ system

(d) Population

8. Snowshoe hares, bobcats, and arctic foxes all living in the same cold northerly area make up:

(a) A population

(b) A community

(c) An organ system

(d) An ecosystem

9. An ecosystem:

(a) Exists at a level below the community

(b) Only focuses upon the members of a particular population

(c) Includes non-living factors in the physical environment

(d) Never can be more complex than the organisms it contains

10. Ecological relationships are similar to homeostasis in that they:

(a) Can always be diagrammed in an S-shaped pattern

(b) Represent a relative constancy of the mammal’s internal environment

(c) Are restricted to the organism level and below

(d) Maintain a rough balance or equilibrium over time

 

Answers:

1. C

2. B

3. C

4. A

5. A

6. B

7. C

8. B

9. C

10. D

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed