Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Plant Practice Test

based on 2 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 30, 2011

If necessary, review:

Plant Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. A plant is:

(a) A multicellular organism that develops from an embryo, contains chlorophyll, and produces energy by photosynthesis

(b) Seldom found associated with fungi or animals

(c) Solely engaged in only the process of photosynthesis, nothing else

(d) A heterotrophic organism that gains most of its nutrition by feeding off the decaying bodies of others

2. The vascular plants:

(a) Typically are without any true leaves, stems, or roots

(b) Include the mosses and other moss-like plants

(c) Contain no hollow ducts within their tissues

(d) Are alternately called the tracheophytes

3. A bryophyte is technically:

(a) A vascular plant without true leaves

(b) A “tree moss plant”

(c) Some kind of seedless plants without leaf veins

(d) Related closer to the slime molds than to other plants

4. Hepatica:

(a) Is a low-growing plant with lobed leaves resembling the liver

(b) Can be easily compared to a muscle in the lower leg

(c) Commonly grows to over 100 feet in height

(d) Usually lives on dry, wind-swept mountaintops

5. The main group of seedless vascular plants:

(a) Oak trees

(b) Mildews and slime molds

(c) Ferns with fronds

(d) Gymnosperm flowers

6. The vascular plants with “naked” seeds:

(a) Sperms

(b) Gymnosperms

(c) Angiosperms

(d) Ovas

7. Pine cones produce spores by the process called:

(a) Symbiosis

(b) Evolutionary adaptation

(c) Protective camouflage

(d) Meiosis

8. A cloud of pollen is really:

(a) Millions of microspores that have developed into male gametes

(b) Thousands of megaspores ready to be fertilized

(c) A pair of ovules within a female scale

(d) A female cone that exploded accidentally

9. The male reproductive organ of a flower:

(a) Carpel

(b) Stamen

(c) Stigma + style

(d) Ovary

10. Dicots are flowering plants that:

(a) Contain only one small cup or hollow in their seeds as a beginning embryo

(b) Include corn plants, grasses, lilies, palm trees, and irises

(c) Enclose a pair of hollow embryos within each of their seeds

(d) Bloom only in the desert

 

Answers:

1. A

2. D

3. B

4. A

5. C

6. B

7. D

8. A

9. A

10. C

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed