Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Protists Practice Test

based on 2 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Jun 18, 2014

If necessary, review:

Protists Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. The two major kingdoms of unicellular organisms are:

(a) Fungi and Protista

(b) Animalia and Plantae

(c) Protista and Monera

(d) Mammalia and Herbivora

2. The Theory of Endosymbiosis implies that:

(a) Gypsies were persecuted wrongly by the Nazis during World War II

(b) Small, formerly independent prokaryote cells moved into larger host prokaryote cells and eventually evolved into organelles

(c) Modern eukaryote cells could only have arisen from ancient bacterial cells already containing nuclei

(d) Nucleated eukaryote cells lost their nuclei, becoming present-day bacteria

3. A junior high student on a field trip dips a tiny collecting bottle into the sunny water of a pond, and returns a sample to the science lab. Upon examining a drop of the pond water under a microscope, she will most likely see:

(a) Rapidly moving, green-colored Euglena

(b) Giant kelp and parasitic amoebas

(c) Slime molds infecting aquatic bacteria

(d) Brownish-colored Euglena without chloroplasts

4. This fact makes the unicellular protists stand out distinctly:

(a) They all lack a nucleus

(b) Each individual cell carries out the functions of an entire organism

(c) Certain cells are specialized to perform particular limited functions

(d) They cannot reproduce by themselves

5. Among the protists, it is the ________ which most resemble tiny animals:

(a) Protozoa

(b) Slime molds

(c) Plantae

(d) Algae

6. Pseudopodia:

(a) May be utilized by both amoebas and slime molds for movement and feeding

(b) Never appear in the anatomy of the protists

(c) Literally translates as “root feet”

(d) Help keep parasitic bloodsuckers from losing their grip on flesh!

7. Algae:

(a) Are all unicellular and microscopic

(b) Include giant kelp as well as diatoms

(c) Closely resemble many amoebas

(d) Can be dangerous parasites of human hosts

8. The main group of fungus-like protists:

(a) Diatoms

(b) Multicellular algae

(c) Slime molds

(d) Mold growing on stale bread

9. Protozoa are similar to most animals in that:

(a) They are autotrophic in their feeding habits

(b) Glucose and carbon dioxide are consumed during respiration

(c) They are heterotrophic in their feeding processes

(d) All types of organic and inorganic matter may be consumed

10. Symbiosis in general involves:

(a) Cell division, resulting in tissue specialized for certain body functions

(b) A condition wherein two different organisms live together, and they both benefit

(c) One organism being a host to a parasite that causes it to become ill

(d) Replacement of one organism by another more adapted to its environment

 

 

Answers:

1. C

2. B

3. A

4. B

5. A

6. A

7. B

8. C

9. C

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed