Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Skins And Skeletons Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Jun 18, 2014

If necessary, review:

Skins And Skeletons Practice Test

Directions: A good score is at least 8 correct answers out of these 10 questions.

1. In general, differentiation is:

(a) The process whereby the individual germ layers in the embryo eventually become highly specialized

(b) A gradual reduction in complexity of body tissues with increasing age

(c) Any biological means by which organs become more similar to each other

(d) A specific type of diffusion of molecules

2. One major reason for studying the skin and skeleton together within the same chapter:

(a) The skin and bones are both primarily composed of calcium crystals

(b) Both organ systems remain to help identify an animal after it dies

(c) Because all the other organ systems fit together as one

(d) Purely a matter of random guesswork!

3. Unlike plants, the epidermis of humans and most other animals:

(a) Is rich in keratin proteins

(b) Has adequate reserves of chlorophyll

(c) Participates in photosynthesis

(d) Is located deep (internal) to the actual body surface

4. Dead, waterproof “scales” lying upon the skin surface:

(a) Squamae

(b) Strata

(c) Melanocytes

(d) Granules

5. Collagen fibers are very tough, due to their high:

(a) Elasticity

(b) Tension

(c) Rate of excretion

(d) Tensile strength

6. The skin primarily achieves its thermoregulation through the processes of _____ and _______ :

(a) Sweat evaporation and vasodilation

(b) Radiation and vasoconstriction

(c) Sweat evaporation and cell loss

(d) Radiation and sensory reception

7. Unlike crabs and other arthropods, human beings have:

(a) An exoskeleton

(b) Jointed appendages

(c) An endoskeleton

(d) Chitin in their skin

8. The main shaft of a long bone:

(a) Diaphysis

(b) Spongy spone

(c) Epiphysis

(d) Marrow

9. Hematopoiesis is a critical function of:

(a) Red bone marrow

(b) Cancelli

(c) Yellow bone marrow

(d) Adipose connective tissue

10. The sharp crystals covering bone collagen fibers are largely composed of:

(a) Calcium phosphate

(b) Magnesium sulfide

(c) Chlorophyll pigment

(d) Melanin

 

Answers:

1. A

2. B

3. A

4. A

5. D

6. A

7. C

8. A

9. A

10. A

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed