Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Atomic Number and Ions Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

Atomic Number and Ions Practice Test

1. Monatomic ions

(a) are pretty boring

(b) have less than one oxygen

(c) have only one atom

(d) contain actinium

2. The chemical prefix bi means

(a) two atoms

(b) double the number of atoms

(c) containing hydrogen

(d) containing oxygen

3. Polyatomic ions

(a) have more than one atom

(b) less than one ion of oxygen

(c) have only one type of atom

(d) contain polonium

4. The chemical prefix hypo means

(a) less than one nitrogen atom

(b) triple the number of hydrogen atoms

(c) contains sulfur

(d) contains one less oxygen atom

5. Gaps were included in the first Periodic Table

(a) because they didn’t understand the octet rule

(b) to allow for undiscovered elements

(c) to make it easier to write on one page

(d) to eliminate arguments about placement

6. Polyatomic ions

(a) have no charge

(b) have an overall charge

(c) have ionic bonds

(d) contain only oxygen

7. Iron can form how many ions?

(a) 4

(b) 3

(c) 2

(d) 1

8. Germanium was

(a) discovered by a Swiss chemist

(b) named from the Greek word for geranium

(c) discovered in 1862

(d) slid into an open gap in the first Periodic Table

9. Mendelevium with an atomic number of 101

(a) has 101 protons

(b) was named after the scientist Gregor Mendel

(c) was discovered in 1855

(d) has no isotopes

10. In chemistry, the lowest common multiple is

(a) a negative factor used in general mathematics

(b) easiest to use when the charge from one ion is used as the multiplier for the other ion

(c) was first used by Albert Einstein

(d) is only used in group IIA of the Periodic Table

Answers

1. C

2. C

3. A

4. D

5. B

6. B

7. C

8. D

9. A

10. B

Add your own comment