Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Atoms, Elements, and Compounds Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

Atoms, Elements, and Compounds Practice Test

1. Electrons are

(a) sub-atomic particles with a +1 charge

(b) equal to the number of protons in a nucleus

(c) said to be charmed

(d) sub-atomic particles with a +2 charge

2. The “plum pudding” model of an atom was replaced by the

(a) orbital theory of protons and neutrons

(b) “plum pudding” model with currants

(c) Meyer model of electrons

(d) Octave rule

3. The modern concept of the atom was developed by

(a) E. W. Muller

(b) J. J. Thomson

(c) Lothar Meyer

(d) Ernest Rutherford

4. Protons share the dense nucleus with

(a) neutrons

(b) molecules

(c) quarks

(d) atoms

5. The arrangement of atoms in a molecule can

(a) cause explosive reactions

(b) affect the reactivity of a molecule

(c) mean the difference between hadrons

(d) predict when it will be discovered

6. The force that binds two or more atoms together is known as

(a) a chemical bond

(b) valence

(c) joules

(d) electromagnetism

7. A structural formula shows

(a) the calculated distance between atoms

(b) the molecular weight of a molecule

(c) the valency of oxygen

(d) how an element is connected to others in the molecule

8. An atom

(a) is 10 –8 Angstroms in diameter

(b) is composed of different sub-particles

(c) has only two electrons in each orbital shell

(d) is classified as strange and charmed

9. A molecular formula

(a) gives the total number of moles in a compound

(b) is used only in derived chemical formulas

(c) gives the number of each elemental atom in a molecule

(d) is handy to have, but doesn’t include all the elements

10. The neutron is a sub-atomic particle

(a) with no electric charge

(b) with a —1 electric charge

(c) smaller than an electron

(d) with no counterpart within the atom

Answers

1. B

2. A

3. D

4. A

5. B

6. A

7. D

8. B

9. C

10. A

Add your own comment