Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Electron Configuration Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

Electron Configuration Practice Test

1. The Aufbau principle

(a) defines the undefined particles of the nucleus

(b) is a method used to describe an atom's ground state

(c) provides radioactive levels of elements

(d) lists the negative and positive spin of atoms

2. Electrons have

(a) a positive charge

(b) are unreactive in the metal group

(c) serve as the glue between nuclei of atoms

(d) have only two outermost orbits

3. Ionization energy of an element

(a) is the amount of thrust needed to fly at mach speeds

(b) is the energy a neutron generates

(c) cannot be calculated or observed

(d) is the energy needed to detach an electron from an elemental atom

4. Noble gases

(a) are highly reactive with helium

(b) are highly reactive with strontium

(c) are unreactive under normal conditions

(d) are not related to nobility

5. A bond between atoms in a molecule is

(a) made up of a shared electron pair

(b) stronger than static electricity

(c) always located in the 3s orbital

(d) only a double bond

6. Elements in column IV of the Periodic Table have

(a) three electrons with which to create bonds

(b) four electrons with which to create bonds

(c) five electrons with which to create bonds

(d) unreactive bonding electrons for other elements

7. The electron configuration of an atom

(a) is determined by the amount of kinetic energy present

(b) is found by calculating atomic mass

(c) is written as s, p, d, and f subshells

(d) describes the specific distribution of electrons in a subshell

8. Friedrich Hund worked on

(a) calculating the energy signature of calcium

(b) the nature of electron spin

(c) the lowest energy arrangements of subshell electrons

(d) his family's tulip farm until he was twelve

9. The number of bonds an atom can form with other atoms

(a) depends on its overall size

(b) is calculated using orbital theory

(c) depends on the specific gravity of the atom

(d) depends on the number of electrons it can share

10. The Pauli exclusion principle states that

(a) any atoms with a free s orbital can form bonds

(b) no two atoms can occupy the same orbital unless their spins are different

(c) two atoms sharing an orbital are matched exactly

(d) atoms of the same configuration do not change

Answers

1. B

2. C

3. D

4. C

5. A

6. B

7. D

8. C

9. D

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed