Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Chemistry and Gases Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 29, 2011

Review the following concepts if needed:

Chemistry and Gases Practice Test

1. Which of the following is not a true statement about gases?

(a) they are the least compacted form of matter

(b) they are more active than liquid

(c) they prefer to be as far as possible from each other

(d) some gases take on very distinct shapes

2. Which of the following is not true of kinetic energy?

(a) it is the type of energy a gas uses to stay in motion

(b) it is named after the scientist Sorensen Kinet

(c) it can be very easily calculated

(d) kinetic energy = ½ mv 2

3. Boyle’s law describes

(a) the ideal gas law

(b) the relationship of atmospheric pressure and temperature

(c) describes when temperature is held constant, a volume of gas is inversely proportional to the pressure

(d) an idea that does not apply to ideal gas laws

4. Charles’ law explains

(a) how gases are always on the move

(b) how equal volumes of gases at the same temperature and pressure have equal numbers of molecules

(c) the relationship of gas volume and gas pressure

(d) when pressure is held constant, a volume of gas is directly proportional to the Kelvin temperature

5. Gay-Lussac’s law explains

(a) when volume is held constant, the pressure of a gas is directly proportional to the Kelvin temperature

(b) when pressure is held constant, the volume of a gas is directly proportional to the Kelvin temperature

(c) when temperature is held constant, the volume of a gas is inversely proportional to the pressure

(d) the effect of changing temperatures on gases

6. Dalton’s law of partial pressures states that when

(a) temperature is constant and the gas volume expands, pressure equals a portion of the original

(b) more than one gas mixes with one or more different gases, the pressure of each gas will add together to give the total pressure of the mixture

(c) more than one gas mixes with one or more different gases, the total pressure of the mixture will be the same as the heaviest gas

(d) gases come together, only two will combine at any one time

7. Which of the following is not true about atmospheric pressure?

(a) it stays the same regardless of elevation

(b) it is caused by the force of the air molecules that push against a unit of area

(c) the standard unit of pressure is called a torr

(d) 1 atmosphere is found at sea level

8. When gases expand and mix with other gases to fill available space, it is called

(a) vaporization

(b) evaporation

(c) solidification

(d) diffusion

9. In the equation PV = n RT, n is equal to

(a) pressure

(b) volume

(c) number of moles of gas

(d) temperature

10. The pressure of a gas is directly proportional to the Kelvin temperature in

(a) Boyle’s law

(b) Gay-Lussac’s law

(c) Boyd’s law

(d) Charles’ law

Answers

1. D

2. B

3. C

4. D

5. A

6. B

7. A

8. D

9. C

10. B

Add your own comment