Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Hydrogen Atom Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

The Hydrogen Atom Practice Test

1. Hydrogen is key to

(a) the making of candle wax

(b) bonding with carbon in organic molecules

(c) radioactive reactions

(d) the formation of ozone

2. The atomic number of hydrogen is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

3. In water molecules, how many oxygen atom(s) combine with hydrogen atoms?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

4. Reduction is the process of

(a) calculating the oxidation number of oxygen

(b) increasing the oxidation number of hydrogen

(c) losing hydrogen or electrons in a reaction

(d) gaining hydrogen or electrons in a reaction

5. Hydrogen makes up roughly what % of the universe’s visible mass?

(a) 33%

(b) 50%

(c) 70%

(d) 90%

6. Oxidation is

(a) a (–) loss in oxidation number

(b) a (+) gain in oxidation number

(c) only possible with oxygen

(d) a new form of acne medicine

7. When hydrogen sulfide burns in oxygen, the products

(a) are oxygen and sulfur

(b) are water and sulfur dioxide

(c) smell like tea tree oil

(d) smell like almonds

8. The number used to track electrons in a reaction is the

(a) atomic number

(b) reactant number

(c) ionization number

(d) oxidation number

9. What are the parts of “opposite theory”?

(a) organic and inorganic elements

(b) crystallization and condensation

(c) oxidation and reduction

(d) metals and non-metals

10. When one element causes the oxidation of another element, it is

(a) oxidized

(b) an acid

(c) reduced

(d) a base

Answers

1. B

2. A

3. B

4. D

5. D

6. A

7. B

8. D

9. C

10. C

Add your own comment