Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Chemistry and Liquids Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concept if needed:  Chemistry and Liquids Help

Chemistry and Liquids Practice Test

1. Density is

(a) determined by the boiling point of the liquid

(b) measured in grams per milliliter

(c) the capability of a liquid to flow or not flow freely

(d) the measurement of how much gas can be dissolved in the liquid

2. Relative density (specific gravity)

(a) is the ratio of the density of a sample in liquid form divided by the density of the sample in solid form

(b) is the ratio of the boiling point of a liquid at atmospheric pressure divided by the boiling point of a liquid at two atmospheres

(c) measures volume of a sample when placed in water

(d) is the ratio of the density of a sample at 20°C divided by the density of water at 4°C

3. Viscosity is the

(a) temperature at which a liquid turns to a vapor (gas) at atmospheric pressure

(b) temperature at which a vapor condenses into a liquid

(c) capability of a liquid to flow or not flow freely at room temperature

(d) ability of liquid molecules to turn to vapor

4. In the petroleum industry, the separation of different parts of naturally occurring crude oil and the collection of many products is an example of

(a) vaporization

(b) surface tension

(c) condensation

(d) fractionation

5. The stronger the molecular forces between molecules the

(a) lower the boiling point of the liquid

(b) more viscous a liquid

(c) easier it is to condense

(d) weaker the surface tension 

6. Surface tension

(a) is the force that pulls molecules down and to the sides

(b) is the capability of a liquid to flow or not flow freely at room temperature

(c) measures the evaporation rate of a liquid

(d) is the surface of the liquid where evaporation takes place

7. Vaporization

(a) is when a vapor turns to a liquid

(b) is the capability of a liquid to flow or not flow freely at room temperature

(c) is when a solid turns into a liquid

(d) is the way that molecules change from a solid or liquid to a vapor

8. Boiling point

(a) is the temperature at which the vapor pressure equals temperature

(b) is the pressure at which mercury becomes a liquid

(c) is the temperature at which the vapor pressure equals atmospheric pressure

(d) is always longer when you are watching and waiting for it to boil

9. Solubility

(a) takes place when one compound is dissolved into another

(b) only happens with solutions containing acetone

(c) of two or more mixing solutions cannot be performed

(d) is a reaction that takes place in the sun

10. Dynamic equilibrium

(a) occurs when both forward and reverse reactions happen at the same rate and time

(b) is achieved only in open containers

(c) occurs when a measuring cylinder is balanced between two glass rods

(d) occurs when pressure and atmosphere are equal

Answers

1. B

2. D

3. C

4. D

5. B

6. A

7. D

8. C

9. A

10. A

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed