Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Chemistry and Metals Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

Chemistry and Metals Practice Test

1. Which of the following element groups are most widely known?

(a) halogens

(b) metalloids

(c) transition metals

(d) lanthanides 

2. Which element is the best conductor of electricity?

(a) gold

(b) silver

(c) copper

(d) aluminum

3. Most metals are naturally found

(a) as pure metals

(b) in limestone rock

(c) in stream beds

(d) combined with other elements in ores

4. Gold is

(a) the most malleable and ductile metal

(b) not used in jewelry

(c) not an obsession for alchemists

(d) always used to fill cavities in teeth 

5. How do electrons behave in metal elements?

(a) they are highly reactive

(b) they form long, linear molecules

(c) they float around in metal ions like broth

(d) they react in ion pairs

6. What is the benefit of electron sharing?

(a) the bonds are easily broken

(b) softer, more ductile alloys are formed

(c) inner shell electrons can be used

(d) it is a much more efficient use of energy 

7. Which metal wins the “friendliest” award?

(a) sodium

(b) nickel

(c) mercury

(d) iron

8. Which two metals combine to give galvanized metal?

(a) lead and tin

(b) zinc and iron

(c) silver and aluminum

(d) lead and silver

9. Which of the following elements are stored in oil to prevent explosions?

(a) lithium

(b) actinium

(c) ytterbium

(d) strontium

10. When naming compounds

(a) metals come after metal salts

(b) two non-metals are named alphabetically

(c) metals come before hydrogen

(d) metals come before non-metals

Answers

1. C

2. B

3. D

4. A

5. C

6. D

7. D

8. B

9. A

10. D

Add your own comment