Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Organic Chemistry and Functional Groups Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

Organic Chemistry and Functional Groups Practice Test

1. Organic chemistry is based on

(a) nitrogen compounds

(b) protein polymerization

(c) carbon-based compounds

(d) the theory of particle-wave chemistry

2. Which of the following does not contain carbon?

(a) carbohydrates

(b) jet fuel

(c) synthetic fibers

(d) table salt

3. The simplest hydrocarbon molecule is

(a) methane

(b) ethane

(c) propane

(d) butane

4. The bond between the carbons in ethene is a

(a) single bond

(b) triple bond

(c) double bond

(d) quadruple bond 

5. Tetrahedral bonding angles of carbon are about

(a) 20 degrees

(b) 45 degrees

(c) 90 degrees

(d) 109 degrees

6. Alkanes are

(a) formed from NH 2 groups

(b) an example of a homologous series

(c) composed of many different element groups

(d) only found in inorganic compound reactions

7. Since ethyne is a linear molecule, the two carbons form a triple bond of

(a) 180 degree angles

(b) 45 degree angles

(c) 120 degree angles

(d) 109 degree angles

8. Bond polarity

(a) occurs in the northern hemisphere of the globe

(b) occurs when electron pairs are unequally shared between atoms

(c) was discovered in 1862

(d) is best seen in group VIII of the Periodic Table

9. Saturated hydrocarbon compounds

(a) contain many double bonds in long chains

(b) contain triple bonds to oxygen molecules

(c) are open to hydrogen bonding

(d) contain only single bonds

10. Carbon is

(a) the element that bonds with sulfur to form cyanide

(b) unable to form triple bonds with nitrogen

(c) found in greater than 95% of all known chemicals

(d) number 8 in the Periodic Table and has an atomic weight of 16

Answers

1. C

2. D

3. A

4. C

5. D

6. B

7. A

8. B

9. D

10. C

Add your own comment