Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Periodic Table Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

The Periodic Table Practice Test

1. When John Newlands made a list of the elements in the 1860s, he

(a) noticed the list seemed far longer than he remembered

(b) wrapped the list around his favorite mineral sample

(c) saw that the elements lined up and repeated in groups of eight

(d) saw similarities between elements and called it the Newlands rule

2. Who published Die Modernen Theorien der Chemie in 1864?

(a) Johnnes Kepler

(b) Lothar Meyer

(c) Antoine Beguyer de Chancourtois

(d) Dimitri Mendeleyev

3. Currently, the modern Periodic Table contains how many elements?

(a) 57

(b) 88

(c) 109

(d) between 112 and 118 depending on which research papers you read

4. Which of the following is not an elemental family group?

(a) halogen

(b) rare Earth

(c) alkali Earth

(d) alloy

5. The following are all names for the element sulfur, except

(a) schwefel

(b) svavel

(c) selenur

(d) azufre

6. Over 100 years ago, the Periodic Table contained gaps because

(a) experimental data hinted at elements in between known elements

(b) researchers couldn’t agree on which elements to include

(c) experimental equipment wasn’t accurate enough to find elements

(d) scientists didn’t transcribe earlier Periodic Tables correctly

7. The formula (C6H4Cl)2CHCCl3 is shorthand for what compound?

(a) acetyl chloride

(b) dichlorodiphenyltrichloroethane

(c) polypropylene dichloride

(d) chlorofluorocarbon

8. The standardized system of naming chemical compounds is called

(a) the Bernouli rule

(b) the Periodic Table

(c) chemical nomenclature

(d) the Octave rule

9. All the metals listed below are solid at room temperature except

(a) mercury

(b) tin

(c) molybdenum

(d) iron

10. The 18 elements potassium (K) through krypton (Kr) are found in

(a) group 7 of the Periodic Table

(b) period 6 of the Periodic Table

(c) group 5 of the Periodic Table

(d) period 4 of the Periodic Table

Answers

1. C

2. B

3. D

4. D

5. C

6. A

7. B

8. C

9. A

10. D

Add your own comment