Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Radiochemistry Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

Radiochemistry Practice Test

1. Radioactivity is best described as

(a) a radio signal accompanied by energy flow

(b) violent reaction with water

(c) extremely low levels of visible energy release

(d) spontaneous disintegration of isotopes and radiation emission

2. Frederick Soddy named isotopes from the Greek word iso meaning

(a) glowing

(b) same place

(c) easily seen

(d) brittle 

3. Elements with the same number of protons, but a different number of neutrons are called

(a) alkali metals

(b) electron receptors

(c) isotopes

(d) covalent bonds

4. Beta ( β ) particles are

(a) ions of neutral charge

(b) negatively (–) charged particles

(c) positively (+) charged particles

(d) non-existent in the universe

5. Tritium has

(a) 1 electron and 1 proton

(b) 1 electron and 1 neutron

(c) 2 protons and 2 electrons

(d) 1 proton and 2 neutrons 

6. What is “heavy” water?

(a) water with mercury added

(b) water made mostly from deuterium and oxygen

(c) water made from 2 molecules of hydrogen

(d) an unreactive, neutral form of distilled water

7. What is the atomic number of 24 Mg?

(a) 8

(b) 12

(c) 22

(d) 37

8. Radioactive decay generally

(a) occurs within seconds

(b) gives off a great amount of heat

(c) takes place as a transforming process over years

(d) all of the above

9. Which of the following are all magic numbers?

(a) 2, 8, 20, 28, 50, 82, 114

(b) 2, 8, 20, 26, 82

(c) 2, 8, 12, 22, 50, 82, 114

(d) 2, 8, 18, 24, 48, 60, 82

10. Transmutation occurs when the

(a) electrons are thrown off in a reaction

(b) low-speed interaction occurs between metals

(c) neutrons have the same magic number as electrons

(d) nucleus of an element is hit by particles of another element

Answers

1. D

2. B

3. C

4. B

5. D

6. B

7. B

8. D

9. A

10. D

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed