Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Chemistry and Solids Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 28, 2011

Review the following concepts if needed:

Chemistry and Solids Practice Test

1. Amorphous solids

(a) are generally very dense

(b) have no specific form

(c) become very rigid when heated

(d) melt very fast when heated

2. Which of the following is not true of a crystalline solid?

(a) they are arranged into regular shapes based on a cube; simple, central, and faced centered

(b) they can be predictably cut or broken along set lines

(c) they tend to be very unstable and can change state very easily

(d) the atoms go together into specific crystal patterns of an ordered lattice or framework

3. Which of the following is not a type of solid?

(a) anatomic

(b) metallic

(c) covalent

(d) ionic

4. Stable molecules that give them flexibility and allow them to be formed into sheets and strands without breaking is a property of what type of solid?

(a) anatomic

(b) metallic

(c) covalent

(d) ionic

5. A solid that forms a lattice with the outside points made up of ions instead of large molecules is what type of solid?

(a) anatomic

(b) molecular

(c) covalent

(d) ionic

6. Which is not a property of a covalent solid?

(a) the very stable bonding produces high melting and boiling points

(b) the contrasting forces give these solids high melting points

(c) they are held together by single covalent bonds

(d) nets, chains, and “balls” of carbon bonded into stable molecules make these solids hard and stable

7. The role of temperature in a solid is

(a) secondary to pressure

(b) only important to transition metals

(c) a major player in what form an element takes at room temperature

(d) insignificant

8. Metals found in the middle of the Periodic Table

(a) share a lot of the same characteristics

(b) rarely react with other elements

(c) have almost all the same properties of gold

(d) are limited to reactions with oxygen

9. Gases are solids when

(a) there is an excess of oxygen in the reaction

(b) combined with lead or zinc

(c) not in the liquid phase

(d) the pressure is high and the temperature lowered to sub-zero levels

10. Molecules in solids

(a) are always shaped into a lattice

(b) have very little movement due to high density

(c) bond easily to carbon

(d) are seldom organic in composition

Answers

1. B

2. C

3. A

4. B

5. D

6. B

7. C

8. A

9. D

10. B

 

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed