Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Decimals Word Problems Practice Questions Set 1 (page 2)

based on 1 rating
By
Updated on Sep 26, 2011

Answers

  1. c. The tenths place is the first number to the right of the decimal. The number 8 is in the tenths place. To decide whether to round up or stay the same, look at the number to the right of the tenths place. Since that number is 5 or above, round the tenths place up to 9 and drop the digits after the tenths place.
  2. b. The two items that Kara bought must be subtracted from the amount money she had in the beginning; $23.00 – $3.27 – $14.98 = $4.75.
  3. a. To find the profit, you must subtract what Lucas paid for the motorcycle from the sale price; $7,777.77 – $5,875.98 = $1,901.79.
  4. c. If you add zeros to the end of Dan's and Ed's averages to make them have three decimal places, it will be easy to compare the batting averages. The four averages are: 0.349, 0.200, 0.350, and 0.299; 0.350 the largest.
  5. d. You must multiply the number of towels sold by the price of each towel; 85 × $6.95 = $590.75.
  6. b. You must divide the cost of the food by 4 to split the cost evenly among the four friends; $34.40 ÷4 = $8.60. If you chose d, you divided by 3, and that does not take into account Rob's part of the bill.
  7. a. To find the average number of miles, you should divide the total number of miles by the number of days; 11.1 ÷3 = 3.7.
  8. d. To find the price of each individual ticket, you should divide the total cost by the number of tickets purchased; $52.50 ÷6 = $8.75.
  9. b. To find the total cost of six bottles, you must multiply the cost per bottle by 6; $1.15 × 6 = $6.90.
  10. c. The hundredths place is the second digit to the right of the decimal point (3). To decide how to round, you must look at the digit to the right of the hundredths place (5). Since this digit is 5 or greater, the hundredths place is rounded up to 4, producing the number 468.24.
  11. b. Find the difference between 0.24 and 0.25 mm by subtracting: 0.25 –0.24 = 0.01 mm. Half of this is 0.01 ÷2 = 0.005. Add to 0.24 to get 0.245 mm.
  12. a. Keri's three scores need to be added to find the total score. To add decimals, line up the numbers and decimal points vertically and add normally; 5.65 + 5.85 + 5.75 = 17.25.
  13. d. To multiply decimals, multiply normally, count the number of decimal places in the problem, then use the same number of decimal places in the answer; 35 × $4.88 = $170.80, since there are two decimal places in the problem, there should be two in the answer.
  14. c. To divide numbers written in scientific notation, divide the first numbers (6.8 ÷ 2.0 = 3.4); then divide the powers of 10, which means you subtract the exponents of 10 (105 ÷ 102 = 103). The answer is 3.4 × 103.
  15. a. The cost of each item must be added together; $1.95 + $2.25 + $1.05 = $5.25.
  16. b. Last year's budget must be subtracted from this year's budget; 14.3 million – 12.4 million = 1.9 million. Since both numbers are millions, the 14.3 and 12.4 can simply be subtracted and million is added to the answer.
  17. a. The three distances must be added together. To add decimals, line the numbers up vertically so that the decimal points are aligned. Then, add normally; 3.1 + 4.25 + 10.8 = 18.15.
  18. d. The fastest time is the smallest number. If you chose c , you chose the slowest time since it is the largest number (this person took the longest amount of time to finish the race). To compare decimals easily, make the numbers have the same number of decimal places; 10.09 < 10.10 < 10.14 < 10.20. (Note: adding zeros to the end of a number, to the right of the decimal point, does not change the value of the number.)
  19. a. The thousandths place is the third digit to the right of the decimal point (1). To decide whether to round up or to stay the same, look at the digit to the right of the thousandths place (6). Since 6 is greater than or equal to 5, you round up to 27.322.
  20. d. To compare decimals, you can add zeros to the end of the number after the decimal point (this will not change the value of the number); 0.315 < 0.317 < 0.320. choice a is incorrect because 0.311 is smaller than 0.315. Choice b is incorrect because 0.309 is smaller than 0.315. choice c is incorrect because 0.321 is larger than 0.32.

More practice problems on decimals word problems can be found at:

View Full Article
Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed