Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Atmosphere Practice Test

based on 3 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 4, 2011

If necessary, review:

Atmosphere Practice Test

1. Which of the following is a layer of the atmosphere?

(a) angiosphere

(b) gymnosphere

(c) troposphere

(d) pycnosphere

2. What is it called when a NASA T-38 jet zips through the sky and leaves a mark?

(a) mammatus cloud

(b) contrail

(c) lenticular cloud

(d) really cool

3. Which two gases make up the majority of the Earth’s gases?

(a) oxygen and methane

(b) oxygen and propane

(c) nitrogen and carbon dioxide

(d) nitrogen and oxygen

4. The relationship between air temperature and the amount of water vapor it contains is known as?

(a) indistinct humidity

(b) point source humidity

(c) relative humidity

(d) aridity

5. High-level clouds form above

(a) 1000 m

(b) 2000 m

(c) 6000 m

(d) 20,000 m

6. A long, narrow, upper atmosphere current of fast moving air is known as a

(a) contrail

(b) jet stream

(c) thermophile

(d) typhoon

7. This atmospheric layer is largely responsible for absorbing most of the sun’s ultraviolet (UV) radiation

(a) troposphere

(b) cumulus cloud

(c) stratonimbus

(d) ozone

8. Conflicts between air masses are called

(a) fossilization

(b) fronts

(c) precipitation

(d) auroras

9. A sudden change in the wind’s direction or speed with increasing altitude is called

(a) wind shear

(b) wind sock

(c) wind chill

(d) wind rear

10. In which layer does most of the local pressure, wind, and precipitation changes go on?

(a) outer space

(b) troposphere

(c) mesosphere

(d) stratosphere

 

Answers:

1. C

2. B

3. D

4. C

5. C

6. B

7. D

8. B

9. A

10. B

Add your own comment