Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Oceans Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 4, 2011

If necessary, review:

Oceans Practice Test

1. The supralittoral zone is also called the

(a) dune zone

(b) spray zone

(c) rain zone

(d) thermocline

2. A Seamount is

(a) a method of ocean gardening

(b) a line of sand bars

(c) an extinct ocean volcano

(d) a large seahorse

3. When the sun and moon form a 90° angle, their gravitational forces fight each other and result in

(a) zero tides

(b) mixed tides

(c) neap tides

(d) perigee tides

4. The Mid-Atlantic Ridge, the margin of divergent plates, is where

(a) nothing much ever really happens

(b) new seafloor is created and being pushed up from the magma below

(c) subduction is pushing the continental plate below the Atlantic plate

(d) lots of ships sink

5. Ocean salinity measures the amount of

(a) coral reefs formed at an atoll

(b) salt in one millimeter of mercury

(c) salt on your skin after swimming in the ocean

(d) salt found in one kilogram of water

6. Diurnal tides take place

(a) once a day

(b) twice a day

(c) once a week

(d) once every two weeks

7. When deep, cold water rises to replace water that has been blown out to sea, it is called

(a) unloading

(b) upwelling

(c) offshore current

(d) rip tide

8. S.C.U.B.A. stands for

(a) self-counted umbrella banking account

(b) self-contained underwater belching apparatus

(c) sea coral upwelling and barracuda activity

(d) self-contained underwater breathing apparatus

9. What % of the Earth’s surface is covered by oceans?

(a) 48%

(b) 56%

(c) 66%

(d) 72%

10. Which current reverses direction twice a year?

(a) California current

(b) Gulf Stream

(c) Somali current

(d) Australian current

 

Answers:

1. B

2. C

3. C

4. B

5. D

6. A

7. B

8. D

9. D

10. C

Add your own comment