Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Planet Earth Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 30, 2011

If necessary, review:

Planet Earth Practice Test

1. What percentage of water covers the Earth’s surface?

(a) 40%

(b) 50%

(c) 70%

(d) 80%

2. Aristotle was the first person to notice that

(a) the Moon was round

(b) mice always live near grain barns

(c) bubbles appear in fermenting liquids

(d) the Earth’s shadow on the Moon was curved

3. What is the nearest major galaxy to the Milky Way?

(a) Orion

(b) Draco

(c) Andromeda

(d) Cirrus

4. When space debris measures about 350km miles across it

(a) breaks apart

(b) forms a sphere

(c) loses its crust

(d) becomes a meteor

5. The magnetic pole is

(a) constantly moving

(b) located exactly at the geographical pole

(c) only observed in the southern hemisphere

(d) based on observations of the tides

6. The lithosphere is

(a) located below the ionosphere

(b) the crust and very top part of the mantle

(c) roughly 5–20km thick

(d) fluid and soft in all areas

7. When solids flow, it is known as

(a) flexibility

(b) plasticity

(c) a mess

(d) the magnetosphere

8. The Sun is approximately how many million miles away from the Earth?

(a) 54

(b) 75

(c) 93

(d) 112

9. The biosphere includes the

(a) hydrosphere, crust, and atmosphere

(b) oceans and trenches

(c) crust, mantle layer, and inner core

(d) hydrosphere and lithosphere

10. The polar magnetic current is

(a) very limited in area

(b) only found around the equator

(c) the true north of a sailor’s compass

(d) called the magnetosphere

 

Answers:

1. C

2. D

3. C

4. B

5. A

6. B

7. B

8. C

9. A

10. D

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed