Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Earth's Structure Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 31, 2011

If necessary, review:

Earth's Structure Practice Test

1. A law

(a) is something invented by politicians

(b) is a hypothesis or theory that is tested time after time with the same resulting data and thought to be without exception

(c) cannot be changed

(d) comes from observations made only once

2. Which theory is thought to be explained by the circulation of magma?

(a) Convection theory

(b) Combustion theory

(c) Combination theory

(d) Convolution theory

3. Which of the Earth’s layers is the thinnest?

(a) core

(b) crust

(c) edge

(d) mantle

4. Magma is another name for

(a) a small magnetic rock

(b) magnesium

(c) melted rock

(d) arctic rock

5. In 1755, Immanuel Kant thought that the

(a) Earth was 95% water

(b) solar system was expanding

(c) Moon was made from cheese

(d) solar system was formed from a large mass of gas that shrank from the tightening pull of gravity and rotation

6. Scientists felt this theory explained the constant heat from the mantle and the increasing pressures

(a) Convection theory

(b) Combustion theory

(c) Combination theory

(d) Convolution theory

7. Granite is the rock found mostly

(a) in aquariums

(b) on the landmass

(c) in the oceans

(d) on the Moon

8. “The Earth is flat” is an example of

(a) a limited perspective

(b) ancient sailors’ wisdom

(c) a hypothesis

(d) all of the above

9. The boundary between the crust and the mantle is called the

(a) Mohoroci On the Inside i On the Inside discontinuity

(b) Earth’s limb

(c) hot foot line

(d) McKenna continuity

10. Bore holes and core samples

(a) are a lot heavier when you bring them down from a mountain

(b) are used to study the hydrosphere

(c) give us important information about the layering of the mantle

(d) provide little mineral composition data to geologists

 

Answers:

1. B

2. A

3. B

4. C

5. D

6. A

7. B

8. D

9. A

10. C

Add your own comment