Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Geological Time Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 30, 2011

If necessary, review:

Geological Time Practice Test

1. This era accommodated the development and growth of invertebrates

(a) Paleozoic era

(b) Cenozoic era

(c) Mesozoic era

(d) Jurassic period

2. With the threat of the big dinosaurs gone,

(a) plants grew taller

(b) mammals thrived

(c) it rained more

(d) large potholes became less of a problem

3. Scientists suggest the Himalayas were pushed up during which time?

(a) Paleozoic era

(b) Cenozoic era

(c) Mesozoic era

(d) Jurassic period

4. Clair Patterson and Friedrich Houtermans separately found the age of the Earth by

(a) circumnavigating the globe in outrigger canoes

(b) finding and comparing the radioactive decay rates of isotopes of copper

(c) asking bright graduate students to help them

(d) finding and comparing the radioactive decay rates of isotopes of lead

5. The supercontinent, Pangea, broke up into

(a) Pangea prime and sub-Pangea

(b) Laurasia and Gondwana

(c) India and Canada

(d) Antarctica and Holland

6. Geological time is measured in

(a) meters/second

(b) days/year

(c) geometric units

(d) geochronological units

7. Time that spans billions of years is known as

(a) the beginning of the semester until the end

(b) biological time

(c) geological time

(d) epidemiological time

8. Between Archaen and Proterozoic, which is earlier?

(a) Proterozoic

(b) Archaen

(c) scientists are still observing the protists

(d) they are the same age

9. Global “hot spots” of magma are thought to have caused

(a) cracks in the super continent, Pangea

(b) a thicker mantle

(c) a change in vacation plans for early humans

(d) a limited biosphere

10. Rocks and fossils from the Precambrian eon are thought to be as much as

(a) 2 billion years old

(b) 3 billion years old

(c) 4 billion years old

(d) 5 billion years old

 

Answers:

1. A

2. B

3. B

4. D

5. B

6. D

7. C

8. B

9. A

10. C

Add your own comment