Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Strata and Land Era Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 30, 2011

If necessary, review:

Strata and Land Era Practice Test

1. The deeper you go into the Earth, the older the sedimentary rock is called the

(a) principle of paleontological facies

(b) principle of stratigraphic superposition

(c) principle of growing older

(d) paleotectonic mapping technique

2. Sedimentary facies are

(a) a type of gemstone used in machinery

(b) made up of rock fragments erupted from volcanoes

(c) a common group of characteristics within a sedimentary layer

(d) the only type of rock found in the Grand Canyon

3. Which of the following is not a type of unconformity?

(a) transitional unconformity

(b) disconformity

(c) paraconformity

(d) nonconformity

4. Stratigraphic units are commonly

(a) rock and water

(b) rock and time

(c) air and time

(d) water and time

5. The fact that sediments are normally laid down in flat, horizontal layers is called the

(a) law of perpendicular positioning

(b) law of minimal friction

(c) law of sedimentary consolidation

(d) law of horizontal originality

6. Strata is

(a) a type of waltz

(b) the type of coloration seen on a zebra’s coat

(c) defined as unchanged metamorphic rock in the mantle

(d) the layering of the Earth’s sedimentary rock layers into beds over time

7. Stratigraphy includes all of the following sedimentary rock factors in strata except

(a) temperature

(b) sequence

(c) relationship

(d) composition

8. All of the following are geological time units except

(a) periods

(b) eras

(c) commas

(d) epochs

9. Which period is the Holocene epoch found in?

(a) Tertiary

(b) Jurassic

(c) Quaternary

(d) Triassic

10. The visual study of a rock’s physical characteristics is known as

(a) cryptology

(b) lithology

(c) paleobiology

(d) paleontology

 

Answers:

1. B

2. C

3. A

4. B

5. D

6. D

7. A

8. C

9. C

10. B

Add your own comment