Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Cold War Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Marshall Plan offered aid to

A. all the nations of Europe.

B. all nations behind the Iron Curtain.

C. all nations that had fought for the Allies during the war.

D. all nations west of the Iron Curtain.

 

2. What was the purpose of the Berlin Airlift?

A. to get supplies to West Berlin in spite of the blockade

B. to help people escape from East Berlin or East Germany

C. to return German refugees to their homes after the war

D. to provide aid to any Iron Curtain nation

 

3. One important reason for the Allied occupation of Germany was

A. to help Germany rearm.

B. to discuss plans for the United Nations.

C. to obliterate all surviving elements of Nazism.

D. to divide the country into two independent nations.

 

4. The Berlin Wall was built in order to

A. prevent Westerners from entering East Berlin.

B. prevent East Germans from entering West Berlin.

C. block Allied or Western access to West Berlin.

D. prevent violence from breaking out in Berlin.

 

5. At the end of the civil war in Vietnam, the North and South were united under _____________________

A. a constitutional monarchy.

B. a democratic republic.

C. a Communist dictatorship.

D. a hereditary monarchy.

 

6. ____________________ was one advantage of life under Communist rule.

A. Freedom of expression

B. Comfortable housing

C. High wages

D. Full employment

 

7. Which of the following best describes the result of the Korean War?

A. a victory for Communist North Korea

B. a victory for democratic South Korea

C. a stalemate

D. anarchy

 

8. Recent memories of ____________________ persuaded Stalin to maintain a safety zone of friendly states on the western border of the USSR.

A. czarist rule

B. international peace treaties

C. nuclear bombings

D. German invasions

 

9. _________________________ was the only Eastern European Communist nation to avoid Soviet domination.

A. Czechoslovakia

B. East Germany

C. Poland

D. Yugoslavia

 

10. ____________________ rebelled against the forces of communism by emigrating westward.

A. Czechoslovakians

B. East Germans

C. Soviets

D. Yugoslavians

 

Answers

1. A

2. A

3. C

4. B

5. C

6. D

7. C

8. D

9. D

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed