Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Czars of Russia Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. _________________ was a key factor in preventing the rise of a prosperous mercantile class in Russia.

A. Orthodoxy

B. Geography

C. Politics

D. Absolutism

 

2. Boris Godunov contrasted with his predecessor czars because

A. he was chosen by election.

B. he was a capable and strong leader.

C. he drove the Tatars out of Russia.

D. he tried to establish control over the boyars.

 

3. Many Russian nobles joined the military in the 1400s because

A. they believed it was their duty.

B. they were eager to show their loyalty to the throne.

C. they were required by law to serve.

D. they were given hereditary titles to land.

 

4. Which of the following describes one result of contact with Western Europe under the early czars?

A. The Russian military was greatly expanded.

B. The Moscow Kremlin was rebuilt with striking works of architecture.

C. Russian citizens began to have a greater voice in their government.

D. The Orthodox and Roman Catholic churches were reunited under one pope.

 

5. Which best describes the Russian government under the early czars?

A. a constitutional monarchy

B. an oligarchy of aristocrats and clergy

C. an absolute monarchy

D. a parliamentary democracy

 

6. Despite his mental instability, Ivan IV continued to rule because

A. he remained stronger than any of the rival claimants to the throne.

B. the Orthodox Church remained loyal to him.

C. he murdered his son and heir.

D. the system of government contained no procedure to remove a monarch from office.

 

7. One major cause of Boris Godunov’s unpopularity was

A. his having served in the oprichniki.

B. his status as Czar Feodor’s brother-in-law.

C. his weakness and indecisiveness in matters of policy.

D. his refusal to consult the boyars in affairs of state.

 

8. During the Time of Troubles, Poland hoped to

A. take over the Russian empire.

B. gain territory from Russia.

C. establish formal diplomatic and trade relations with Russia.

D. convert the Russians to Roman Catholicism.

 

9. Which czar’s decision marked the real beginning of Russia’s status as a nation-state?

A. Vasili II’s decree that only his direct heirs could inherit the throne

B. Ivan III’s refusal to pay the annual tribute to the Tatars

C. Ivan IV’s creation of the Oprichnina

D. Feodor I’s decision to turn over most of his powers to Boris Godunov

 

10. What caused Boris Godunov to revoke the decree that prohibited peasants from moving?

A. He did not want them to continue dying of starvation during the famine.

B. He needed to recruit them for military service against Poland.

C. He wanted to appease the boyars.

D. He wanted to gain popularity among the clergy.

 

Answers

1. B

2. A

3. D

4. B

5. C

6. D

7. A

8. B

9. B

10. A

Add your own comment