Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Great War Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. ___________________ was forced to assume total responsibility for World War I.

A. Austria-Hungary

B. France

C. Germany

D. Russia

 

2. Britain’s main source of anxiety during the years before 1914 was

A. the buildup of the German navy.

B. the success of Russian industrialization.

C. the status of its colonies in the Middle East.

D. the Austrian annexation of Bosnia.

 

3. _______________ was the main motive for the assassination of Franz Ferdinand and Sophie in Sarajevo in 1914.

A. Anarchism

B. Nationalism

C. Economics

D. Religion

 

4. Why did other nations consider the unified Germany a threat to the balance of power?

A. because it created a new hereditary monarchy

B. because it annexed a number of small neighboring states

C. because it combined size and power with a central continental location

D. because it was a long-standing enemy of France

 

5. Trench warfare resulted in a stalemate primarily because

A. weather conditions made it too problematic.

B. modern weapons were not suited to that style of combat.

C. the German army had to divide its forces on two fronts.

D. the French trenches were badly and hastily dug.

 

6. The Schlieff en Plan failed because

A. the German army did not march all the way to Paris.

B. the Russians won a major victory in their first clash with the Central powers.

C. the Italians deserted the Central powers and fought on the Entente side.

D. Britain used its navy to blockade Germany in the North Sea.

 

7. Which of the following nation-states was newly-created by the leaders at Versailles?

A. Austria

B. Greece

C. Poland

D. Yugoslavia

 

8. Which of the great powers did not take part in the negotiations at Versailles?

A. Britain

B. Germany

C. Russia

D. United States

 

9. France’s main goal at Versailles can best be described as

A. the achievement of a lasting peace in Europe.

B. the reestablishment of a balance of power.

C. the humiliation and ruin of Germany.

D. the redrawing of national borders along ethnic lines.

 

10. A major “first” in the Great War was

A. the outbreak of battles in the empires outside of Europe.

B. the impressive military force demonstrated by Germany.

C. the alliance between France and Russia.

D. the decisive participation of a non-European nation.

 

Answers

1. C

2. A

3. B

4. C

5. B

6. A

7. D

8. C

9. C

10. D

Add your own comment