Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Industrial Revolution in Europe Practice Test

based on 3 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. What effect did industrialization have on a nation’s economy?

A. It created heavy debts because of expenditures on machinery and new plants.

B. It caused a sharp rise in the per capita income.

C. It created greater tax revenues for the central government.

D. It enabled people to begin buying on credit on a regular basis.

 

2. Which best describes the social philosophy of John Stuart Mill and Jeremy Bentham?

A. Individuals should always do what they think is best for themselves.

B. Individuals should always do what they think is best for others.

C. If one person’s situation improves, the whole community is that much better off .

D. If one person’s situation deteriorates, the rest will gain from that person’s loss.

 

3. The pioneering achievements of Jethro Tull in agriculture allowed farmers to _______________ much more efficiently.

A. rotate their crops

B. diversify their crops

C. fertilize their fields

D. sow their seed

 

4. Which nation was producing the greatest amount of coal by the 1914 outbreak of World War I?

A. Britain

B. Germany

C. France

D. Russia

 

5. How did the Napoleonic Wars affect industrialization in Britain?

A. They slowed down the process.

B. They did not affect the process.

C. They sped up the process.

D. They made the process a waste of time.

 

6. The __________________ industry was the mainstay of the British economy.

A. textile

B. publishing

C. mining

D. service

 

7. _____________________ power was crucial to the Industrial Revolution in countries where coal was scarce.

A. Electric

B. Fire

C. Solar

D. Steam

 

8. Industrial development in Europe depended most on which factor?

A. availability of natural resources

B. availability of workers

C. proximity to the railroad

D. topography and climate

 

9. Why did Britain not rely on timber as a source of fuel for its factories?

A. It was too time-consuming to cut and haul it.

B. It had largely been used up by the time of the Industrial Revolution.

C. It was not a renewable or cheap resource.

D. It was not as readily accessible as coal.

 

10. The most important source of power for a wage worker in a factory was

A. membership in a trade union.

B. the ability to vote in parliamentary elections.

C. ownership of stock in the company he or she worked for.

D. the ability to rise in the company through promotion.

 

Answers

1. B

2. C

3. D

4. B

5. B

6. A

7. D

8. A

9. B

10. A

Add your own comment