Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Reformation in Europe Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Edict of Nantes decreed

A. that Catholics were forbidden from reading anything listed in the Index of Forbidden Books.

B. that the people of France had the right to worship in the church of their choice.

C. that each elector in the Holy Roman Empire could choose the religion for his own electorate.

D. that the monarch was the supreme head of the Church of England.

 

2. _____________________ presided over a virtual theocracy in Geneva during the Reformation.

A. John Calvin

B. John Knox

C. Henry IV

D. Paul III

 

3. The term Protestant Reformation refers to

A. the campaign of reform carried out in the Catholic Church in an attempt to recover lost ground.

B. the attempt to reform Protestant churches that grew gradually corrupt during the sixteenth and seventeenth centuries.

C. the creation of several Christian denominations in a protest against the practices of Catholicism.

D. the pilgrimages made by both Catholic and Protestant missionaries to distant lands to win converts.

 

4. What was the most important effect of Henry IV’s declaration of religious toleration in France?

A. It ended the religiously based civil wars.

B. It earned him the lasting hostility of England and Spain.

C. It led directly to the Peace of Augsburg.

D. It forced thousands of Huguenots to flee the country.

 

5. The publication of _________________ was the spark that created the Reformation.

A. the Edict of Nantes

B. The Book of Common Prayer

C. the Bible in German

D. the Ninety-Five Theses

 

6. _______________ is an important historical figure because he founded the Society of Jesus in 1540.

A. Thomas Cranmer

B. Henry of Guise

C. Ignatius Loyola

D. John Calvin

 

7. The main purpose of the Council of Trent was

A. to establish Church supervision of the Roman Inquisition.

B. to reunite the Catholic and Protestant denominations.

C. to devise a plan for the reformation of the Catholic Church.

D. to persuade Martin Luther to recant the Ninety-Five Theses.

 

8. Which Protestant denomination preached the doctrine of predestination?

A. Anglicanism

B. Calvinism

C. the Church of England

D. Lutheranism

 

9. The overall main point of the Ninety-Five Theses was that

A. believers would win salvation by a combination of faith and good works.

B. God predetermined everything that happened on earth.

C. people should abandon the Catholic Church and found a new denomination.

D. the Catholic Church had become corrupt and needed reform.

 

10. Anglicanism differed from other Protestant denominations in that

A. it was the result of discontent among the people.

B. it was embraced and made official by the head of state.

C. it was founded for political, not spiritual, reasons.

D. it was not a Christian religion.

 

Answers

1. B

2. A

3. C

4. A

5. D

6. C

7. C

8. B

9. D

10. C

Add your own comment