Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Renaissance Period Practice Test

based on 2 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The word Renaissance refers to ______________________

A. the reawakening of interest in Classical values and ideas.

B. the gradual loss of authority of the Catholic Church.

C. the loss of half of Europe’s population during the Black Death.

D. the role wealthy merchants played in the development of art.

 

2. ________________ is an important historical figure because he perfected the process of printing books with movable type.

A. Michelangelo Buonarroti

B. Cosimo de’ Medici

C. Martin Luther

D. Johannes Gutenberg

 

3. One important reason Italy was the birthplace of the European Renaissance was

A. its geographical status as the center of the Roman Empire.

B. the greatness of its writers, scholars, and artists.

C. its strong political unity as a nation.

D. the economic depression that followed the Black Death.

 

4. Western scholars of the fourteenth and early fifteenth centuries primarily studied Roman texts instead of Greek ones because

A. Greek texts were not as well written as Roman.

B. Greek texts were scarcer and harder to understand than Roman.

C. Greek texts were older than Roman.

D. Greek texts showed a different way of thinking than Roman.

 

5. The Black Death was one powerful factor that caused ordinary Europeans to question the omnipotence of

A. humanism.

B. medical science.

C. the Church.

D. the economy.

 

6. ________________ excelled as a sculptor, painter, architect, and poet. 

A. Michelangelo Buonarroti

B. Lorenzo de’ Medici

C. Desiderus Erasmus

D. Martin Luther

 

7. Pope Leo X commissioned ______________

A. the restoration of the Vatican and St. Peter’s Basilica.

B. the printing of the Vulgate edition of the Bible.

C. the Council of Florence.

D. the founding of the Medici Bank.

 

8. The Medici family ruled ____________________  for most of the fifteenth century.

A. Rome

B. Florence

C. Italy

D. France

 

9. ____________________ wrote a political treatise stating that princes should not hesitate to commit unethical acts in order to hold on to their power.

A. Michelangelo Buonarroti

B. Johannes Gutenberg

C. Desiderus Erasmus

D. Niccolò Machiavelli

 

10. The most important eff ect of the Council of Florence was

A. the official reunion of the Roman and Orthodox Catholic Churches.

B. a major exchange of books and ideas among Eastern and Western scholars.

C. Pope Leo X’s decision to restore the Vatican and St. Peter’s Basilica.

D. the publication of the first Bible printed with movable type.

 

Answers

1. A

2. D

3. A

4. B

5. C

6. A

7. A

8. B

9. D

10. B

Add your own comment