Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

European Revolutions Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. ________________ would be the most likely group to accept rule by a constitutional monarchy working with an elected legislature.

A. Conservatives

B. Socialists

C. Liberals

D. Marxists

 

2. The fall of Louis Napoleon, or Napoleon III, came about because of

A. the Paris Commune.

B. the Franco-Prussian War.

C. the Revolution of 1830.

D. the Revolution of 1848.

 

3. ___________________ is an important historical figure because he first suggested that the heretofore lowly worker was the most valuable member of society.

A. Benjamin Disraeli

B. William Gladstone

C. Karl Marx

D. Alfred Dreyfus

 

4. The Holy Alliance aided the rebels in Greece because

A. the purpose of the Alliance was to support nationalism.

B. the Alliance wanted to push the Turks out of Europe.

C. the members of the Alliance planned to divide Greece among themselves.

D. the Greeks had always come to the aid of Alliance members.

 

5. The political trend in Britain in the nineteenth century is best described as

A. conservative.

B. repressive.

C. communist.

D. reformist.

 

6. Which best describes the main reason for the political turmoil in France during this period?

A. the lack of a written constitution

B. a series of incompetent monarchs

C. disagreement among the political factions

D. defeat in the Franco-Prussian War

 

7. ___________________ rebelled unsuccessfully against the czar in 1830–1831.

A. Austria

B. Greece

C. Poland

D. Russia

 

8. Reform in Britain during the nineteenth century came about primarily because of the support of which group?

A. liberals

B. conservatives

C. nationalists

D. Romantics

 

9. The writings of Karl Marx and Friedrich Engels aroused the opposition of all these groups except

A. capitalists.

B. Communists.

C. liberals.

D. nationalists.

 

10. In which nation-state would nationalism be most likely to cause political and social instability?

A. an empire with an ethnically diverse population

B. a heavily industrialized nation with a large population of workers

C. a nation-state whose people shared a common cultural and linguistic heritage

D. a state that practiced religious toleration

 

Answers

1. C

2. B

3. C

4. B

5. D

6. C

7. C

8. A

9. B

10. A

Add your own comment