Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Rise of Totalitarianism Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. Why was Europe affected by the crash of the U.S. stock market in 1929?

A. European economies depended on American loans.

B. European nations had loaned money to the United States.

C. The European branches of American banks failed.

D. International banking and trading connected the two economies.

 

2. The personal loyalty of ____________________ was crucial to the success of all European dictators in the 1920s and 1930s.

A. the army or militia

B. the intellectuals and artists

C. the press

D. the civil servants

 

3. Which European nation supported the Popular Front in Spain?

A. Britain

B. France

C. Germany

D. the Soviet Union

 

4. In 1930s Spain, high-ranking Catholics usually supported ________________________

A. Prime Minister Azaña.

B. the Communist Party.

C. the National Front.

D. the Popular Front.

 

5. Which best describes the Spanish government in 1939?

A. an absolute monarchy

B. a constitutional monarchy

C. a parliamentary republic

D. a military dictatorship

 

6. Large landowners in Italy supported the Fascists because both were _________________

A. liberal.

B. royalist.

C. anti-Catholic.

D. anti-Socialist.

 

7. The king of Italy refused to put down the Blackshirts because _________________

A. he was personally afraid for his own life.

B. he did not command the loyalty of the Italian army.

C. he wanted to avoid a full-scale civil war.

D. he had made a secret bargain with Mussolini.

 

8. Why was Germany unable to negotiate effectively with other nations in the early 1920s?

A. because of the Great Depression

B. because of high unemployment

C. because of dissension within the coalition government

D. because of the invasion of the Ruhr

 

9. Adolf Hitler rose to power primarily by

A. commanding the loyalty of the German army.

B. demonstrating his intention to repair the economy.

C. expressing support for social programs.

D. appealing to the force of German nationalism.

 

10. Why did France invade the Ruhr in 1922?

A. to commandeer the coal

B. to annex the region

C. to aid the striking workers

D. to protect itself from German invasion

 

Answers

1. D

2. A

3. D

4. C

5. D

6. D

7. C

8. C

9. D

10. A

Add your own comment