Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Russian Revolution Practice Test

based on 3 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. What was the immediate result of the abdication of Czar Nicholas II?

A. The Provisional Government assumed power.

B. Lenin founded the International Communist Party.

C. The state introduced enforced collectivization.

D. Russia signed a peace treaty with Germany.

 

2. The primary goal of the Five-Year Plan was

A. to pass major social legislation.

B. to recover territory lost during World War I.

C. to write a new constitution.

D. to improve industrialization.

 

3. The Russian Revolution was unique among all European revolutions because

A. a dictator rose to power after the abolition of a monarchy.

B. it was intended to overturn the social order throughout Europe.

C. the new government was established only after a civil war was fought.

D. it replaced one form of government with an entirely different form.

 

4. In what way was the new order in Russia exactly like the old order?

A. The head of state and the head of the Orthodox Church were allies.

B. The head of state was an autocrat whose dictates could not be questioned.

C. The government relied on and courted the support of the people.

D. The government supported revolutionary activity in other European nations.

 

5. Why did European nations oppose the Bolshevik government when it was first established?

A. They were afraid of the Bolsheviks’ influence in Eastern Europe.

B. They did not want an alliance to form between Russia and Germany.

C. They resented Russia’s withdrawal from the First World War.

D. They did not believe in government by the people.

 

6. Which of the following choices best describes the White forces during the Russian civil war?

A. workers and peasants

B. international Communists

C. royalists and anti-Communists

D. liberals and Socialists

 

7. In the Treaty of Brest-Litovsk, Russia agreed to give up western territory to Germany in exchange for ______________________

A. German surrender to Russia.

B. German withdrawal from Russia.

C. a German-Russian defensive alliance.

D. German reparations.

 

8. Why did Communism not take a stronger hold in Europe after World War I?

A. Socialists were contented with representative European governments.

B. There was no international Communist party.

C. Europeans were shocked by stories of Stalin’s brutal policies.

D. Nations were too busy rebuilding their economies.

 

9. Russian peasants supported the Reds during the civil war because the Reds promised them _______________

A. land.

B. money.

C. the vote.

D. freedom.

 

10. Stalin is considered an especially brutal dictator because

A. he led the nation into wars it could not win.

B. he was an absolute ruler who did not accept advice or counsel.

C. he ordered the exile, imprisonment, and/or execution of millions.

D. he used the army and police as tools of oppression.

 

Answers

1. A

2. D

3. B

4. B

5. C

6. C

7. B

8. A

9. A

10. C

Add your own comment